Аутор тема: Хороскопски знаци  (Прочитано 196 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Rancher

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 1.276
  • Говорим: енглески
  • Родно место: Златиборски округ
    • Српски ми је матерњи језик
Хороскопски знаци
« : 4. 07. 2016. у 17.41 »
Ја сазвежђа пишем великим почетним словом, а знакове обично великим, али некад и малим, јер се ради о фиктивним тачкама и раздобљима године попут годишњих доба, а овде говорим о особама рођеним у тим знаковима, а не знам колико правопис то дозвољава, да се неко ко је рођен у знаку Близанаца назове Близанцем/близанцем.
Шта Правопис каже за ово подебљано? Мени је природније малим словом, аналогно са атељеовци.

Ван мреже Зоран Ђорђевић

• Староседелац
  • Поруке: 2.423
  • Говорим: енглески, француски, немачки, БХС, натуцам руски.
  • Родно место: Београд. Живим у централној Србији
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Хороскопски знаци
« Одговор #1 : 9. 07. 2016. у 09.49 »
Мало шале. :) Догађај је истинит. Сјајна игра речи.
У једном друштву водио се разговор о томе ко је шта у хороскопу. Један момак је упитао девојку која је седела поред њега:
- А шта си ти?
- Ја сам девица.
- Још увек!?

Ван мреже Dacko

• Староседелац
  • Поруке: 462
Одг.: Хороскопски знаци
« Одговор #2 : 18. 07. 2016. у 08.34 »
To što ti predlažeš postoji u hrvatskom pravopisu, oni razlikuju Lav kao sazvežđe i lav kao pripadnik horoskopskog znaka. Kod nas na takvu razliku nisu ukazali, već se iz onog što u P10 piše može zaključiti da se horoskopski znaci generalno pišu velikim slovom, upravo kao i sazvežđa po kojima su dobili ime, te u rečniku recimo stoji:
Вага, сазвежђе и хороскопски знак, т. 46
Ako se veliko slovo piše kad se govori o pripadnosti nekom znaku (’on je rođen u znaku Lava’ ili ’u godini Pacova’), onda mi je logično da se tako piše i kraća varijanta ’on je Lav’, ’on je Pacov’, tako da ne bude nesporazuma.  :)

Тагови: