Stvarno bi mi značilo kad bi neko bar probao da odgovori.
Klasifikaciona kategorija je ono što je jedinstveno za jednu reč određene vrste reči, kao rod kod imenica - jedna imenica ne može imati oblike i za muški, i za ženski, i za srednji rod, već je jedan rod karakterističan za nju i na osnovu njega se, između ostalog, svrstava u određenu deklinacionu vrstu.
E sad, da li je i deklinacija, takođe, klasifikaciona kategorija imenica? Ne nailazim na takav podatak često u literaturi, ali rekla bih da jeste, jer su određeni padežni nastavci, pored roda, karakteristični za određenu reč, pa se ta reč ne može menjati po svim deklinacijama, nego samo po onoj/onima kojoj/kojima pripada.
Takođe me interesuje koje su klasifikacione kategorije kod ostalih promenljivih vrsta reči. Da li se može reći da je pridevski vid klasifikaciona kategorija prideva zato što, u zavisnosti od toga kog su vida, imaju različite padežne nastavke, tj. nastavke pridevsko-zameničke i imeničke deklinacije? To, donekle, ima smisla, jer svi pridevi imaju samo jedan rod, osim nekih opisnih i gradivnih, i kod njih vid nije klasifikaciona kategorija (ili možda jeste, ovo je samo moj zaključak).
Naravno, ostaju i zamenice. Uopšte ne mogu da smislim koja bi klasifikaciona kategorija bila njihova. Možda njihova sama funkcija - da li upućuju na sam PREDMET ili OSOBINU nekog predmeta, pa u zavisnosti od toga imaju dve "različite" deklinacije (pridevsku i zameničku), koje su, maltene, iste, ali dobro. Da li bi onda funkcija mogla da bude njihova klasifikaciona kategorija? Ili je, pak, nemaju?