Аутор тема: Backgammon, tavla  (Прочитано 5448 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Orlin

• Староседелац
  • Поруке: 803
  • Говорим: бугарски, српски, хрватски, руски
  • Родно место: Софиjа
    • Српски ми није матерњи језик
Backgammon, tavla
« : 17. 08. 2013. у 12.01 »
Zdravo svima! Kako se na srpskom zove igra s figurama i kockama na ploči? Hrvati su mi rekli da koriste riječi backgammon ili tavla, i pri tome je backgammon običnija (usput, kažu da su kod njih i drugi nazivi ne tako popularnih igara u originalu - npr. monopoly, scrabble, pictionary, mastermind). Pretpostavljam da je kod vas tavla (kao u grčkom i turskom) jer vi nemate običaj preuzimati strane riječi u originalu, a i nije (barem meni) lako prilagoditi backgammon. Kako je u Srbiji glede naziva malo popularnih igara - prevodite, transkribirate ili nešto treće?
Hvala unaprijed!

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.850
Одг.: Backgammon, tavla
« Одговор #1 : 17. 08. 2013. у 12.10 »
Bekgemon ili bekgamon. Igra uopšte nije popularna kod nas, i reč tavla mi je potpuno nepoznata. Od ostalih, monopoly je monopol, mastermind je bila master majnd (kad sam ja bio dete, ne verujem da bi je mnogo ljudi danas prepoznalo), a za scrabble i pictionary stvarno ne znam (ovo drugo čak ni šta je).

Ван мреже Dacko

• Староседелац
  • Поруке: 462
« Одговор #2 : 17. 08. 2013. у 12.25 »
Na kutiji Pertinijeve igračke koju moj sin ima piše Mastermind, logično je da će je svi koji znaju engleski, kao i u našem detinjstvu, pročitati kao Mastermajnd, a ostali - po Vuku. :)
I Scrabble postoji i kod nas, a uz naslov na engleskom piše i ’društvena igra ukrštene reči’.
Za Pictionary nisam čula niti sam tu igru videla po prodavnicama igračaka, a pošto zadnjih šest godina često visim po njima, sa devedesetpostotnom sigurnošću ustvrdila bih da te igre kod nas i nema. :)

Ван мреже Father Jape

• Староседелац
  • Поруке: 916
  • ˌfɑːðə ˈdʒeɪp
  • Родно место: Beograd
    • Српски ми је матерњи језик
« Одговор #3 : 17. 08. 2013. у 12.25 »
Ja sam igrao u par različitih grupa ljudi i oba puta je bilo pikšəneri.  ::) Nema možda kod nas da se kupi kao kutija, ali ti realno i ne treba, samo su potrebni papirići i olovke.
Dictionaries are like watches, the worst is better than none, and the best cannot be expected to go quite true.
– Samuel Johnson

Ван мреже Vukvuk

• Староседелац
  • Поруке: 2.409
« Одговор #4 : 17. 08. 2013. у 12.29 »
Moje društvo tu igru zove prosto crtanje.

Za backgammon sam čuo tavla. Mastermind sam morao da vidim na Googleu šta je, igrao sam tu igru, ali se ne sećam kako sam je zvao. Scrabble sam isto igrao, ali mislim da sam ga zvao prosto skrebl.

Ван мреже Тузор

• Староседелац
  • Поруке: 518
  • Ко је субјекат, не може да размишља објективно.
  • Родно место: Краљево
« Одговор #5 : 17. 08. 2013. у 12.39 »
Пре неких 20 година, учествујући у једној радио емисији која је популарисала ову игру, саставио сам најдужу реч, и на поклон добио кутију са словима и таблом за постављање. Слова су била записана на обојеним квадратићима од пластифицираног картона, и чинила су садржај лепе платнене врећице. Упутство за игру налазило се на самој кутији. Све се то негде затурило, делом погубило, а изгледало је овако:
« Последња измена: 17. 08. 2013. у 12.44 Тузор »
Свака идеја, која је у нама апсолутна, или адекватна и савршена, јесте истина.

Ван мреже Rancher

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 1.280
  • Говорим: енглески
  • Родно место: Златиборски округ
« Одговор #6 : 13. 10. 2024. у 01.46 »
Видим да постоји и трик-трак, која је слична бекгемону. А разлика између тавле и бекгемона је, колико сам разумео, једино у коцки (линк).

Тагови: