Аутор тема: ПРАВИЛА ФОРУМА  (Прочитано 29786 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Бруни

 • Девојчица!!!
 • Администратор
 • Староседелац
 • *****
 • Поруке: 9.820
 • Сајбер зевзек…
 • Говорим: шпански, енглески
 • Родно место: Београд
  • Српски ми је матерњи језик
  • Српски језички атеље
ПРАВИЛА ФОРУМА
« : 9. 10. 2010. у 23.53 »
Ово су правила форума СЈА. Уредништво овог форума задржава право да их промени и ажурира без претходног обавештења, у циљу одржавања добре атмосфере на форуму као и његовог несметаног функционисања.

Препоручујемо да их с времена на време посетите, и проверите да ли је нешто промењено, како их не бисте из незнања кршили.

А. ОПШТА ПРАВИЛА УЧЕСТВОВАЊА У ДИСКУСИЈАМА

А1. Тема форума СЈА. Овај форум бави се најпре стандардним српским језиком — варијететом српског језика који се користи у култури, књижевности, науци, новинарству и у свим званичнијим језичким приликама — али и свим другим језичким варијететима (разговорним језиком, жаргоном, дијалектима) и језичким појавама уопште.

А2. Писмо. Поруке пишите српском ћирилицом или латиницом. Немојте користити слова која не постоје у српском језику (w, й), нити СМС скраћенице. Такође је дозвољено (мада се не препоручује) писати и „ошишаном“ латиницом.

А3. Фонт. Не мењајте фонт форума и величину слова без преке потребе, јер је овај усвојен како би се на свим системима и свим платформама (Виндоус, Мекинтош; рачунари, телефони итд.) сајт оптимално приказивао. Ако вам затребају неки посебни знаци којих нема у кодној таблици подразумеваног фонта, можете форматирати поруку и другачије.

А4. Пишите што исправније. Такође, трудите се да оно што напишете буде јасно, граматички и правописно исправно, јер се на језичкој култури заснивају овај сајт и форум, па је примерено да и језички израз буде негован. Интерпункција, велика и мала слова и остала правописна правила служе бржем и јаснијем разумевању писане речи.

А5. Претражите СЈА и форум пре отварања нове дискусије. Пре него што отворите нову тему, претражите форум како бисте проверили да ли се већ дискутовало о Вашем питању. Ако нађете такву тему, наставите дискусију у њој и немојте отварати нову тему с истим предметом расправе. Такође препоручујемо да прво погледате Правопис и Граматику, као и Недоумице на нашем сајту, јер можда се одговор на ваше питање тамо налази.

А6. Не скрећите с теме. Поштујте тему дискусије у којој учествујете и трудите се да не скрећете с теме разговора. Ако баш желите да да прокоментаришете нешто што нема везе са темом, слободно отворите нову дискусију. Ово је интернет и нема потребе за штедњом простора. ;)

А7. Напишите јасан наслов нове теме. Кад отварате нову тему, обавезно у наслову напишите што сажетије суштину вашег питања или теме о којој желите да разговарате. Немојте писати: „Недоумица“, „Упомоћ“, „Имам једно питање“ и сл., јер такви наслови нису корисни ни вама ни другима. Вама — јер многи једноставно неће отворити тему пошто не знају о чему се ради (а нису баш толико знатижељни), а другима — зато што наслов ама баш ништа не говори о садржају дискусије, па самим тим се неће појавити у претрази.

А8. Поштујте туђа ауторска права. Када наводите (цитирате) текст, обавезно наведите и извор. Ако се ради о папирном извору, наведите што је могуће потпунију библиографску јединицу. Ако се ради о онлајн извору, обавезно ставите линк до сајта с ког сте преузели текст. Никада не копирајте цео текст, уколико сами немате ауторска права над њим. Копирајте највише до четири реченице, и обавезно наведите извор како је већ раније речено у овој тачки.

A9. Линкови ка другим веб-сајтовима. Немојте постовати голе линкове, без иједне речи. Објасните линк, или пренесите неку реченицу из текста на који линкујете, у складу с правилом А8. Не терајте друге кориснике да кликћу на линк да би сазнали шта има на њему.

А10. Цитирајте само оно што је неопходно. Не цитирајте читаву поруку која директно претходи вашој, јер се тиме непотребно отежава читање странице, а сасвим је јасно да одговарате на њу и када нема цитата. Такође, у случају да је порука на коју се одговара дужа, треба уместо целе поруке цитирати само реченицу или пасус из ње на који се одговор односи.

Б. ОПШТА ПРАВИЛА ПОНАШАЊА

Б1. Уважавајте и поштујте своје саговорнике. Понашајте се према другима онако како бисте желели да се други понашају према вама. Ако се не слажете с неким, не вређајте га и не понижавајте. Ако неко не зна основне ствари везане за правила српског језика, то не значи да имате право да га због тога омаловажавате. Свако ће вам бити захвалан ако га на пристојан начин исправите или укажете на грешку.

Б2. Није само важно да се разумемо.  Ако вам пак неко други укаже на неку вашу правописну, граматичку или стилску грешку на пристојан начин, не љутите се и не вређајте оног ко вас је исправио, јер овај форум, као и сајт СЈА, посвећен је неговању исправног српског језика, као што је већ објашњено у т. А1 и А4. Овде смо пре свега да научимо једни од других и подучимо једни друге; без тога овај форум губи свој основни смисао.

Б3. Не инсистирајте на одговорима. Ако неко има одговор на ваше питање, одговориће. Упорно инсистирање може само да произведе супротан ефекат.

Б4. Аргументовање. У дискусијама користите аргументе који су засновани искључиво на релевантној научној литератури — званичним приручницима које признаје савремена лингвистика, односно нормативистика. Наравно, могу се показивати личне симпатије према језичким облицима и појавама, али не као доказ аргумент у расправи — не очекујте да вам други верују на реч, без потребе да за своје тврдње поднесете доказе.

Б5. Личне прозивке. Не коментаришите саговорнике, него ставове. Не наводите дискусију на лични терен само зато што се не слажете са саговорником, јер личне прозивке обично не доприносе теми, ружне су и  срозавају академску дискусију на обично препуцавање, а самим тим, дискусија постаје непријатна како за вас и вашег противника, тако и за све остале учеснике у дискусији. Уколико вам неко упути личну прозивку, не одговарајте, него тражите од модератора да упозори корисника или сачекајте да модератор сам реагује.

Б6. Пријавите недоличне поруке. Уколико приметите неку поруку која не поштује правила форума СЈА, обратите се модератору. Линк се налази у доњем десном углу сваке поруке.


В. ШТА НИЈЕ ДОЗВОЉЕНО

В1. Непристојности и вређања личне природе. Свако вређање по питању националности, вере, расе, пола, сексуалне оријентације, друштвеног и социјалног положаја, интелигенције и било чега другог биће строго санкционисане, било да су упућене директно другом кориснику, било да су изречене у општијем контексту.

В2. Рекламирање и промоција других сајтова. Постављање линкова ка другим сајтовима с очигледном намером промоције и рекламе. Линкове ка другим сајтовима можете поставити само уколико служе као аргумент у дискусији, или нешто што желите да прокоментаришете са осталим члановима форума. Сваки линк који буде постављен с очигледном промотивном намером биће избрисан.

В3. Промовисање незваничних и идеолошких језичких струја и ставова. Ово је форум који се бави, као што је већ речено у тачки А1, српским језиком заснованим искључиво званичним приручницима које признаје савремена нормативистика српскога језика. Све алтернативне, идеолошке и националистичке теорије које немају потпору у званичној научној и признатој лингвистичкој литератури немају места на овом форуму.

В4. Неовлашћено објављивање личних података. Објављивање туђих личних података без дозволе је забрањено.

В5. Политичке теме. И у стварном животу, а поготову на интернету, политика је одувек била извор непрегледно дугих, страшно напорних и јалових дискусија у којима се људи на крају само исцрпу и осећају лоше. СЈА не жели такве дискусије на овом месту, зато вас молимо да избегавате да уносите политичку ноту у своја питања и одговоре, држите се теме овог форума, и останите на искључиво лингвистичким питањима и проблемима.  Ово правило важи такође за религију и све остале идологије, ставове и сл. уколико се разговор не води око језика и на академском нивоу, по могућству уз аргументе и без личних ставова.  Не користите наш форум за пропагирање  ширење неких својих личних идеја. Тема овог форума је дата и јасно означена у тачкама А1, и молимо вас да је поштујете. Ово правило се такође односи и на личне потписе у порукама, као и на било који део корисничког профила. Свако одступање од овог правила повлачи за собом интервенцију администратора који ће без упозорења уклонити све што сматра да крши ово правило.

Г. РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА

Г1. Ко решава проблеме? Модератори и администратори су задужени за решавање проблема на форумима, уколико до њих дође. Корисници не треба да се мешају у сукобе, већ треба да њихово решавање препусте модераторима и администраторима форума. Ако имате притужбу на понашање неког члана, користите дугме Пријави поруку или напишите неком из уредништва приватну поруку.

Г2. Како се решавају проблеми? Поруке и теме у којима се крше правила администратор или модератор може да уклони делимично или потпуно, а у складу са сопственом проценом садржаја поруке. Ако је порука измењена, модератор и администратор треба да оставе напомену зашто је била потребна интервенција. Корисници који прекрше правила форума биће опоменути било приватном поруком, било јавно. Ако администратори и модератори сматрају неопходним, корисникове поруке могу да буду стављене на режим модерације пре објављивања. То значи да свака порука коју корисник напише, неће се појавити у форуму док неко од модератора или администратора је не прегледа и не одобри.

Ако и поред узастопних опомена корисник настави са недозвољеним понашањем, администратори ће морати да примене мере описане у тачки Г3.

Г3. Последње средство: блокирање и бановање. У случајима тешког и константног кршења правила форума, кориснику ће прво бити ускраћена могућност писања у форуму на краћи период. Након проласка тог периода, корисник ће опет моћи да учествује у форуму као и раније, под условом да не понавља грешке због којих је био привремено блокиран. Ако се преступ понови, опет ће му бити забрањено писање, али овај пут на дужи временски период. Ако и након друге привремене блокаде не промени своје понашање, нажалост, администрација овог форума у циљу заштите нормалног функционисања форума, биће присиљена да корисника банује на неодређено, што значи да неће уопште имати приступ форуму, а не само да неће моћи писати у њему. Ипак, администратори и модератори СЈА искрено се надају да таквих случајева неће бити.
« Последња измена: 9. 05. 2013. у 21.11 Бруни »
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Тагови: