Brunhildo draga, a i vi ostali, čujte me dobro.
Meni je prošle jeseni pao šaka na neko vreme tuđi čitač, uz preporuku da ga slobodno koristim. Nisam mogao da verujem šta će ispasti od toga.
Ja inače volim da čitam, ali sam s vremenom nekako prestao, ispao iz štosa, gnjavaža je i meni da ih vukljam sa sobom, pa onda dok izvadim knjigu, pa dok nađem gde sam stao, već mi prođe i pola tog ukradenog termina za i čitanje, a i volja.
I nisam ta vrsta zaluđenika za najnovije spravice, ja sam verovatno među poslednjim Beograđanima počeo da koristim mobilni telefon, i to na silu. Mislio sam šta će mi to bre, kad ću ja i šta da čitam na tom čudu. Možeš misliti, ovoj današnjoj mladeži ni knjige ne valjaju, nego oće da čitaju s ekrana.
Al šta ta sprava uradi, nisam mogao da verujem. Ono što nikad nisam mislio da bi mi falio: olakšava čitanje, navlači te. Za taj mesec dana bila mi je uvek u džepu, uvek na dohvat ruke, i na jedan pritisak tastera je za sekundu otvarala knjigu tamo gde sam stao. Naprosto, otvara ti prostor za čitanje u situacijama gde ti ranije ne bi na pamet palo da se to može. Preporodila me kao čitaoca.
Došlo je dotle da kako zovem lift, već sam izvadio čitač iz džepa i čitam stranicu-dve za toliko koliko se vozim. Nekad sam čak išao ulicom čitajući. Toliko je lako. Ne možete da verujete koliko vam takvo nešto treba dok sami ne isprobate.
Meni je mnogo značio taj "e-ink" ekran. Sasvim je drugačiji od računarskog ili telefonskog ekrana, baš kao papir, ne zamara mi oči uopšte.
Prošlo mi je kroz ruke 4-5 modela, mogu ako vas zanima da vam pričam neke detalje, ali neću da kucam bez veze ako vam nije zanimljivo.
Savremeni čitači gotovo svi podržavaju PDF, ali taj format stvarno ne koristi njihove jake strane i zamoran je. Oblik stranice mu je fiksiran, pa obično moraš da se šetkaš ekranom levo-desno-gore-dole umesto samo da pritiskaš nekst, nekst. (Osim ako uzmeš neki s gigantskim ekranom.) Ali postoje programi koji većinu normalnih PDF-ova lako pretvaraju u neki zgodniji format, pa to nije neki problem.