Српски језички атеље

Српски језички атеље => Правопис => Велико слово => Тему започео: Rancher у 18. 05. 2011. у 13.34

Наслов: Друштвене игре
Поруку послао: Rancher у 18. 05. 2011. у 13.34
Једно глупо питање. Да ли се називи друштвених игара пишу с малим или с великим словом? Мрзи ме да тражим. Претпостављам да спада у правило о артиклима одн. производима где се већином све пише с малим словом, колико се сећам. Дакле, Монопол или монопол? Мени нешто лепше с великим словом. [angel]
Наслов: Одг.: Друштвене игре
Поруку послао: Бруни у 18. 05. 2011. у 14.10
Ja bih to velikim, jer se radi o imenu igre. Ako video igre pišemo velikim, onda i ove takođe treba da imaju veliko slovo.


(Malecka ispravka: Evo jednog glupog pitanja. NE Evo jedno glupo pitanje. ;) )
Наслов: Одг.: Друштвене игре
Поруку послао: Rancher у 18. 05. 2011. у 14.35
Пошао сам да напишем само једно глупо питање, па сам додао ово ево и направих збрку. Ето кад не проверавам пре слања.
Наслов: Одг.: Друштвене игре
Поруку послао: Часлав Илић у 23. 05. 2011. у 09.42
Мени се чини да је монопол најбоље малим словом.

Уопштено, мислим да за оне друштвене игре које су више у страну чисте механике, поступка, алгоритма, одговара мало слово. Овде спадају нпр. све игре са картама (покер, преферанс, бриџ), и све авлијске игре (жмурке, школице). Рекао бих да и монопол сасвим спада овде. Друштвене игре које пак садрже елементе фантазије, позадинске приче, специфичне атмосфере, њих бих писао великим словом. Овде спадају рецимо РПГ игре (http://en.wikipedia.org/wiki/Role-playing_game) и игре с минијатурама (http://en.wikipedia.org/wiki/Miniatures_wargame).

Оваква подела очигледно није црно-бела, а један приближан показатељ могао би бити да ли се игра може сматрати ауторским делом у смислу закона о ауторском праву (велико слово) или не (мало слово); такође, у првом случају игра има једног одређеног издавача, а у другом их се намножи чим постане познатија.
Наслов: Одг.: Друштвене игре
Поруку послао: Шоми у 23. 05. 2011. у 11.05
I’d say, Chusslove is, as we’re wont to, right on the money.