Аутор тема: Потребан лектор за лекторисање е-приручника Либреофис Писац корисни савети  (Прочитано 4411 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Александар

  • Члан
  • ***
  • Поруке: 95
    • Српски ми је матерњи језик
    • ЛиБРЕ! часопис о слободном софтверу
Поштовани,

Крајем новембра месеца прошле године сам објавио електронски приручник о слободном софтверском пакету* Либреофис Писац. Имајући у виду да је моје образовање више техничке природе, приликом писања електронског приручника поткрале су ми се неке правописне и граматичке грешке. Такође, приликом писања електронског приручника нисам у довољној мери обратио пажњу на граматику и правопис већ на садржину истог, па сам неке правописне и граматичке грешке сасвим случајно направио. Волео бих да све граматичке и правописне грешке у документу буду исправљене. Како нисам довољно стручан у области лингвистике, замолио бих неког од вас да ми помогне у томе. Овако изгледају својства документа:Документ можете погледати овде.

Дакле, нема пуно текста, и сходно томе сматрам да је ово посао за једну особу. Особа која се прихвати посла ће добити статус лектора електронског приручника и њено име и презиме (може и само име, договорићемо се) ће бити истакнуто у документу. Наравно, ни захвалница неће изостати. Пошто признајем да сам неке грешке сасвим случајно направио, прво ћу покушати сам себе да исправим. Нови документ ће имати ознаку (интерно) прво прерађено издање бета 1. Након што посао буде завршен, документ ће се звати:

СИГУРНИ КОРАЦИ МАЛОГ ПИНГВИНА
Либреофис Писац корисни савети
прво прерађено издање

Дакле, од потенцијалног лектора тражим да ми укаже на све правописне и граматичке грешке у тексту, а уколико је вољан и да ми да̑ неке могуће предлоге око повећања стилског нивоа читавог текста, односно неког његовог дела. Садржина електронског приручника ће након објављивања првог прерађеног издања остати иста, само што ће он (за разлику од првог издања) бити лекторисан.

Бићу веома захвалан ономе ко се одазове овом позиву и уради тражени посао. Рад на овом пројекту је на добровољној основи и без икакве новчане надокнаде у складу са филозофијом слободног софтвера.

У току дана ћу исправити правописне и граматичке грешке (у складу са својим могућностима) након чега ћу тај измењени документ послати изабраном лектору (верујем да ће се више вас јавити).

Сви они који су заинтересовани за овај посао нека ми се јаве путем приватне поруке на овом форуму.

Унапред вам хвала.


*Слободни софтвер, како га дефинише Задужбина за слободни софтвер, је софтвер који се може користити, умножавати, проучавати, мењати и дистрибуирати даље без ограничења. Слобода од таквих ограничења је у средишту концепта "слободног софтвера", тако да супротност слободном софтверу чини власнички софтвер, а не софтвер који се продаје ради зараде, као што је комерцијални софтвер. Више о слободном софтверу прочитајте овде.
Ко хоће да учи, свуда нађе школу.