Српски језички атеље

Српски језички атеље => Књижевност => Тему започео: delboj у 3. 05. 2015. у 11.17

Наслов: Сибир у књижевности
Поруку послао: delboj у 3. 05. 2015. у 11.17
Покушавам да пронађем у којим романима се радња дешава у Сибиру, првенствено што се тиче релативно познатијих дјела свјетске књижевности, а што се тиче руске само ако то није тематика у вези с радним логорима.

Нпр. Карл Мај: Сибирски ловац, Жил Верн: Михаил Строгов (или Царев гласник)…

Било би добро ако ико може да се присјети још неких наслова. Видим сад да има нека серија детективских романа, може се и то споменути.
Наслов: Одг.: Сибир у књижевности
Поруку послао: Бруни у 3. 05. 2015. у 12.41
Evo šta kaže Vikicitat:
"Siberia", a poem by Florence Earle Coates.
"Siberia" a poem by George E. Woodberry. (aka "The Return of the Exiles")

Doktor Živago, Boris PAsternak

Jel mogu filmovi?
Наслов: Одг.: Сибир у књижевности
Поруку послао: delboj у 3. 05. 2015. у 13.15
То су ипак пјесме, не бих ишао толико далеко у овом раду, нема простора за све у једном потпоглављу. Можда неке споменем, али видјећу то још.

Радња Доктора Живага само дјелимично се дешава у Сибиру, зар не?

Питао сам и једну студенткињу из Сибира у вези с овим, али споро то иде кад Руси треба на нешто да одговоре, питање је хоће ли то и стићи на вријеме.

Филмови иду у друго потпоглавље. Сибирски берберин (већим дијелом сниман у Москви) је сигурно најпознатији. Даље нисам још тражио.

Наслов: Одг.: Сибир у књижевности
Поруку послао: Бруни у 3. 05. 2015. у 15.21
Transiberijan je odličan film. Ceo je u Sibiru i dešava se na transsibirskoj prugi (pruzi?).

Da, Dr. Živago samo delimično ima radnju u Sibiru.
Наслов: Одг.: Сибир у књижевности
Поруку послао: rade у 3. 05. 2015. у 16.04
Покушавам да пронађем у којим романима се радња дешава у Сибиру, првенствено што се тиче релативно познатијих дјела свјетске књижевности, а што се тиче руске само ако то није тематика у вези с радним логорима.

Нпр. Карл Мај: Сибирски ловац, Жил Верн: Михаил Строгов (или Царев гласник)…
Ниси добро дефинисао критеријум за сврставање: дела позната коме, одакле треба да буде писац да би припадао "светској" књижевности. На пример, Русима је прилично непознато да је Верн написао "Михаила Строгова", кад сам то поменуо у једном друштву које баш није неписмено, сви су се запањили. Самих сибирских аутора, чији се романи дешавају у Сибиру, има  тушта и тма (http://www.livelib.ru/tag/%D1%81%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%80%D1%8C), али су они непознати нама. Карл Мај је познат мени, али он је писац деветнаестог века, новим генерацијама је потпуно непознат. Дакле, тешко је одговорити.
Наслов: Одг.: Сибир у књижевности
Поруку послао: delboj у 3. 05. 2015. у 16.22
Па рецимо да би критериј требало да буде да су та дјела позната на овим просторима, бар донекле, не занимају ме у овом случају млађе генерације. Нпр. ово дјело Карла Маја ја нисам читао, Михаила Строгова сам читао.

Знам да има много тих сибирских писаца и пјесника нама непознатих, али не видим превише смисла да нешто много њих спомињем. Па ево, шта би ти уврстио у такво поглавље?
Наслов: Одг.: Сибир у књижевности
Поруку послао: Зоран Ђорђевић у 3. 05. 2015. у 20.23
Ово су врло лепе приче: http://www.kupujemprodajem.com/Sibirske-i-druge-price-6991082-oglas.htm
Не знам може ли се ова књига наћи у библиотекама.
Наслов: Одг.: Сибир у књижевности
Поруку послао: rade у 3. 05. 2015. у 20.29
Ја бих се јасно ограничио на западне писце 18. и 19. века, евентуално рани двадесети век, тј. на време када је Сибир, једнако као и Африка, за многе био велика непознаница, што је омогућавало да се машта и пише на ту тему. Касни двадесети век не помињем, ту су доста писали руски емигранти попут Солжењицина. Не верујем да ћеш наћи много примера. И Верну и Мају били су потребни удаљени простори где се могу одвијати пустоловине њихових јунака, а таквих је писаца мало, na primer Emilio Salgari (познат по Сандокану). Он је написао три романа који се дешавају у Сибиру, не знам како стоји ствар с преводом: Gli orrori della Siberia (1900), L’eroina di Port Arthur (1904) и Le aquile della steppa (1907).
Наслов: Одг.: Сибир у књижевности
Поруку послао: delboj у 3. 05. 2015. у 22.00
Солжењицина и Достојевског сам споменуо у том дијелу о логорима, као и још неке писце.

Хвала, потражићу да ли су код нас преведени ови Салгаријеви романи. Али и ако нису, могу их споменути.
Наслов: Одг.: Сибир у књижевности
Поруку послао: Jelen@ у 4. 05. 2015. у 07.13
Priče sa Kolime Varlama Šalamova.
Наслов: Одг.: Сибир у књижевности
Поруку послао: delboj у 4. 05. 2015. у 10.12
Priče sa Kolime Varlama Šalamova.
То знам, приче из логора, из рудника злата, нашао сам цитате у Политикином забавнику.
Наслов: Одг.: Сибир у књижевности
Поруку послао: DarkSoulbringer у 17. 05. 2015. у 12.36
Покушавам да пронађем у којим романима се радња дешава у Сибиру…

Било би добро ако ико може да се присјети још неких наслова…

Прво што ми увек пада на памет, су дела познатог краснојарског писца Виктора Астафјева (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%84%D1%8C%D0%B5%D0%B2,_%D0%92%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80_%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87) који је писао углавном о сеоском животу у Краснојарској покрајини и о ратном времену. Али колико знам, његова дела још нису преведена на српски језик.

Један од најбољих пријатеља Виктора Астафјева је био пољски писац Збигњев Домино (https://pl.wikipedia.org/wiki/Zbigniew_Domino) који је након окупације Совјетским Савезом Источне Пољске/Западне Украјине (1939.) у дечијем узрасту заједно са својом породицом као већина других Пољака био насилно пресељен у Сибир (у Краснојарску покрајину). О том тешком времену и о животу у сибирском селу Збигњев Домино је написао у својим књигама. У другој половини двехиљадитих година Збигњев Домино је посетио Краснојарск где је направио презентацију своје књиге "Syberiada polska" (2001.) која је у суштини најзначајније његово дело о детињству проведеном у Сибиру. Према овој књизи је такође снимљен истоимени филм (http://www.youtube.com/watch?v=wPfgO156gPw) из 2013.

Надам се да сам ти помогао бар мало.  :blush:

P.S. delboj, ако није тајна, која је циљ твог истраживања?
Наслов: Одг.: Сибир у књижевности
Поруку послао: delboj у 18. 05. 2015. у 19.42
Хвала, али нисам сигуран колико ми је то од помоћи. Ја бих написао неколико реченица (не више од 5) о најпознатијим руским писцима из Сибира уопште, ово је некако на локалном нивоу, је ли тај писац довољно познат у Русији? Немам толико простора, ионако ми је то потпоглавље преопширно.

Значи, ако постоје писци за које се чуло у цијелом Сибиру и уопште у Русији, а да су из Сибира и да су писали о Сибиру.

Циљ истраживања је компликован дипломски рад који бих морао да приведем крају у наредних десетак дана. Рачунам да још напишем 7 до 10 страница, мислим да неће моћи мање, али не би смјело да буде ни више.

Послаћу ти приватну поруку , да не скрећем с теме.