Po žutoj gramatici (mislim da je ok, da je tako zovem, ipak je svi znamo pod tim imenom) aktuelni kvalifikativ je neka karakteristika subjekatskog ili objekatstkog pojma aktuelna u vreme realizovanja situacije označene glagolom. Drugi nazivi su još i atributsko-priloška odredba, predikatski atribut, privremeni atribut).
Aktuelni kvalifikativ subjekta: Ivan je koračao pognute glave.
Aktuelni kvalifikativ objekta: Ivan je brata zatekao bolesnog.
Načinski aktuelni kvalifikativ: Ivan je koračao pognute glave.- Može da se postavi pitanje-Kako je koračao?
Vremenski aktuelni kvalifikativ: Još kao dete se doselio u Beograd.- odgovara na pitanje- Kada se doselio?
Uzročni aktuelni kvalifikativ. Zastao je neodlučan.- gde je neodlučnost razlog zastajanja.
Aktuelni kvalifikativ nije član subjekatske ili objekatske sintagme, nego je poseban konstituent rečenice (ili glagolske sintagme). Moguće je rasporediti ga u rečenii odvojeno od subjekta ili objekta. a postoji i mogućnost da subjekat ne bude izrečen ili da objekat bude izrečen enkilitkom. I uz prelazne glagole aktuelni kvalifikativ može da se odnosi na subjekat: Marko je poslednji saznao tu novost.
Aktuelni kvalifikativ može biti izrečen:
1. pridevskom jedinicom ( pridevom, pridevskom sintagmom, pridevskom zamenicom, rednim brojem) kongruentnom sa subjektom/ objektom u rodu, broju, padežu i ako pridev razlikuje vid, u nominativu i u akuzativu jednakom nominativu stoji u neodređenom vidu.
2. imeničkom jedinicom u zavisnom padežu ili predloško padežnoj konstrukciji sa pridevskim značenjem.
3. imeničkom jedinicom u nominativu donosno akuzativu sa rečcom kao
E sad, ja se nadam da sam shvatila dobro ovu lekciju, pa hajde da proverim kroz primere.
Ako imam primere:
Dejan je pevao kao slavuj.
subjekat: Dejan
predikat: je pevao
aktuelni kvalifikativ: kao slavuj
Marija je bila čudna.
subjekat: Marija
predikat je bila čudna
kopula je bila
imenski kopulativni predikativ čudna