Српски језички атеље > Граматика

Дола Пивска (пивска) ?

(1/1)

Срећко Петровић:
Поздрав свима!

Дола Пивска – Дола у близину Плужина, у Пивској области: да ли је назив овог места у множини или у једнини?

И зависно од тога, како мењати назив кроз падеже, да ли нпр. као

у Долама Пивским, или као

у Доли Пивској ?

И још нисам сигуран за велико П, да ли се тако пише, или би требало писати малим словом, наиме не знам је придев део назива места или пак само нека додатна упутница/опис.

Пробао сам да изгуглам али сам се збунио, јер у неким текстовима је назив деклиниран у множини а негде у једнини. Велико и мало слово, наравно, постоје у разним комбинацијама, и то чак у истом тексту. Што и није било од неке помоћи.

Хвала!

J o e:
Колико прогуглах, није у питању званични назив. Пише негде Дола у Пиви, негде Дола пивска, и то махом малим словом. Тако да је оно, мислим, ОК.

Правилна је деклинација, начелно, она која важи у том месту. Међутим, то вероватно не знамо поуздано. На интернету нисам нашао ниједан погодак за једнину (Доли пивској), али има варијације Дола пивска (средњи род множине), Доли пивске (ж. р. мн.), Доли пивски (м. р. мн.), у дативу-инструменталу-локативу у сва три случаја Долима пивским. Најчешће је – иако граматички и етимолошки најнеобичније – ово прво, а и ти си, видиш чуо за тај облик, па засад можемо претпоставити да је он изворни.

(Није ми, с друге стране јасан тај средњи род множине: речници бележе (те) до̏ли ’долине’, али ово дола (а није ж. р. у јд. до́ла) – не знам откуд је.)

Срећко Петровић:
Драги Џо, хвала на одговору. Колико је језик пун изненађења! Ко би се надао да није извесно да ли је назив неког места у женском, мушком или средњем роду, невероватно. Некако сам здраво за готово узимао да је увек лако закључити ког је рода која именица, међутим, сад видим да то није увек случај.

Навигација

[0] Списак порука

Пређи на пуно издање