Српски језички атеље > Књижевност

Стиг Лашон: „Миленијум“

(1/1)

Марина:
Зимус сам прочитала Лашонову трилогију „Миленијум“, која се састоји од романа Мушкарци који мрзе жене, Девојчица која се играла ватром, Кула од карата. Уопште нисам знала да је филм који сам много раније гледала, „Девојка са тетоважом змаја", рађен по 1. књизи.

Размишљала сам дуго зашто су ме импресионирале ове књиге.
Јесте занимљива прича, добро је вођена, интересантни су карактери, тј. ликови. Читаоцу је омогућено и да доживи катарзу, односно, очекивану правду која је спора, али достижна…

Ипак, чини ми се да је битнија она позадинска прича - попречни пресек једног друштва, какво је шведско. Једно од уређенијих друштава има и те какве проблеме - педофилију, трговину људима, итд…
Мислим да је главно питање баш то: шта значи уређено друштво и које су му одлике? Постоји ли оно негде данас?Зоран Ђорђевић:
Највећи број неспоразума који настају међу људима који о нечему расправљају је то што појмови о којима се разговара нису јасно дефинисани.
Мој омиљени пример је књига професора Радомира Лукића "Социологија морала" Мудри професор је, пре него што је почео да пише о теми, добар део увода, скоро сто страна, посветио дефинисању појма морал.
Тако треба почети увек, и у најпростијем разговору.
Почне неко о цивилном друштву, на пример. Одмах му поставиш питање шта је то цивилно друштво, или шта он подразумева под тим појмом. Десиће ти се да у великом броју случајева људи неће  знати да ти кажу на шта мисле кад изговоре неку такву фразу.
У последње време примећујеш и сама да има све више  нејасних, двосмислених, вишесмислених, а заправо бесмислених појмова. То се намерно ради, управо зато да би се обесмислиле било какве садржајне и критичке дискусије.
Има ту и она политичка коректност. Мораш да се довијаш и измишљаш којекакве еуфемизме да се неко тамо не би увредио. На пример — различити. Мисли се на елгебетеовце, али је појам толико општи да постаје смешан. Или оно са посебним потребама. Зна се да се мисли на ону сироту децу. Њих смо некад звали хендикепирани, што је прецизније, али се неко досетио да то звучи увредљиво. Да су са посебним потребама могу за себе да кажу и наркомани, и пијандуре, и нимфоманке, педофили…
Оно што ти питаш, шта је уређено друштво, спада баш у ту категорију. Зато што појам "уређено" није јасан. Друштво се може уредити на различите начине. Немачка у време Хитлера била је уређена. И била је правна држава. Донети су закони по којима се Јеврејима одузимала имовина, и све се радило по закону.
Могао бих још, демократија је моја омиљена тема, али је већ касно, скоро ће 1 по поноћи.

Бруни:

--- Цитат: Марина у 19. 03. 2017. у 13.10 --- Мислим да је главно питање баш то: шта значи уређено друштво и које су му одлике? Постоји ли оно негде данас?

--- Крај цитата ---
Kratak odgovor je: NE.
Malo duži odgovor: A šta se podrazumeva pod uređenim društvom? Savršenstvo? Citiraću Džeka Lemona: Nobody is perfect. Zato i postoje statistike koje govore o nivou uređenosti jedne zemlje. Šveđani barem otvoreno priznaju problem i pričaju o tome. I to je neki napredak.

Ljudsko biće je toliko nesavršeno da je iluzorno očekivati da jedno toliko nesavršeno biće stvori saveršen društveni poredak.

delboj:
Pade mi na pamet da umjesto uređeno neki naši političari koriste termin sređeno društvo. Naravno, "sređeno" odmah može da asocira i na potpunu suprotnost - da je društvo potpuno uništeno.

Навигација

[0] Списак порука

Пређи на пуно издање