Српски језички атеље > Синтакса

Predikativne rečenice

(1/1)

Бруни:

--- Цитат ---Овим путем бих Вас молила да ми објасните предикативне реченице, као врсту зависносложених реченица, јер се у оквиру синтаксе те реченице никада нису посебно издвајале. Наиме, у Републици Српској у уџбенику Српски језик и култура изражавања наводи се примјер ,,То је било као да сам тражио неко егзотично јело’’, гдје је као зависна предикативна истакнута реченица ’’као да сам тражио неко егзотично јело’’. Интересује ме како објаснити да се унутар једног предикатива може наћи опет предикат и да ли су ово уопште релевантни примјери.Захваљујем унапријед на одговору.
--- Крај цитата ---

J o e:
Па не може то бити врста зависних реченица. Традиционалне врсте реченица имају различите функције у реченици и различите вредности: именичку, придевску, прилошку (што се најчешће издваја), али, ево, и предикативну (ако је то уопште посебна вредност, а не подврста трију наведених).

Дакле, реченице с именичком (нпр. изрична), придевском (нпр. односна) и прилошком (нпр. месна) конституентском вредношћу све могу обављати функцију именског дела предиката, допунског предикатива или сл.:

Он може да буде шта год пожели.
Он постаје какав је хтео да буде.
Он је био где су га сместили.

delboj:
Аутори уџбеника ово објашњавају тиме да зависна реченица може вршити функцију предикатива као именског дијела предиката, а да је посебна реченица у наведеном примјеру добијена увођењем личног глаголског облика (сам тражио). Е сад, да ли су они на своју руку измислили ове реченице као посебну врсту, то ја не могу да знам. Било како било, оне су остале и у овогодишњем донекле другачијем издању тог уџбеника.

Навигација

[0] Списак порука

Пређи на пуно издање