Српски језички атеље > Велико слово

Косовка Девојка и цар Лазар

(1/2) > >>

milos86:
Имам недоумицу. Пошто у правопису пише како се великим словом пишу и имена из умјетничких дјела (нпр. из књижевности), као што су: Мајка Југовића, Косовка Д(ј)евојка (и ово ’ј’ ме збуњује) и сл. У писању улица требало би Улица Мајке Југовића.
Није ми јасно зашто се пише Улица цара Лазара! Како то да Цар Лазар није историјска и личност из умјетничких дјела? Како то да је Мајка Југовића великим, а да није Царица Милица? [neznam]

Бруни:
Nit je Lazar bio car, nit Milica carica. Knez Lazar Hrebeljanović je bio istorijska ličnost kao i njegova žena, kneginja Milica, a titula "car" mu je prikačena u narodnim pesmama. Za razliku od njega, Majka Jugovića je poznata samo i isključivo kao Majka Jugovića, kao i Kosovka Devojka i obe nisu istorijske nego isključivo literarne ličnosti. Obrati pažnju, u Pravopisu piše likovi iz umetničkih dela, a ne istorijske ličnosti u književnim delima.

J o e:
Па не, Бруни, питање је на месту. Није историјска личност цар Лазар.

Belopoljanski:
Мајка Југовића и Косовка Девојка су псеудоимена (да ли може овако да се каже?) врло конкретних личности за које друго име немамо. Косовка девојка (са малим д) просто је било која девојка са Косова, као кад би се рекло Туркиња ђевојка и сл. Косовка Девојка (са великим д) је конкретна девојка из митологије.

Цару Лазару, иако није био цар, „цар“ није део имена, већ титула, ма како погрешно или нетачно било њено навођење. Мене ту буни једино критеријум по ком се одлучује кад је нечија титула довољно окамењена да се има посматрати као део имена. Слично као и раније са светитељима, када се оно „свети“ третирало као вид титуле, почасног додатка имену, па је опет био Свети Сава. Ја бих писао: Улица цара Лазара, Улица краља Милутина итд. Можда бих само, као законодавац, уредио именовање по личностима из митологије и историјским личностима, ако се они преплићу. Историјски кнез Лазар се сукобио са турском војском на Косову 1389. и победио пировом победом у којој је и сам погинуо, борећи се раме уз раме са Вуком Бранковићем који је те борбе касније и наставио и што су чинили и његови потомци. Митски цар Лазар је пред судбоносним избором између Царства земаљског и Царства небеског одабрао потоње, био поражен и изгинуо са војском, а Вук Бранковић га је издао. Овде ме буни само то што не знам да ли некоме може да падне на памет да одреди писање „Цар Лазар“ због тога што је у питању личност из митологије и то „цар“ му је срасло уз име?

Бруни:
Pa nisam ni rekla da pitanje nije na mestu. I znam da car Lazar nije bio istorijska ličnost, to sam upravo rekla. U stvari, da li je bio ili nije bio, sve zavisi kako gledaš. Osoba na koju se odnosi naziv "car Lazar" jeste postojala, samo što nije bila car, nego knez. Tako da donekle i taj car Lazar jeste istorijska ličnost, samo sa pogrešnom titulom, tj. dodeljena mu je namerno titula koja mu nije pripadala kako bi se uvećao njegov značaj. Ako posmatramo kneza Lazara i cara Lazara kao dve posebne ličnosti, malo bi bilo nelogično da se ulica imenuje po liku iz književnosti. Valjda je svima jasno i nema nikakve sumnje da je ulica posvećena knezu Lazaru, onom pravom Lazaru istorijskoj ličnosti, pa samim tim ne možemo naziv "car Lazar" da posmatramo kao ime neke tamo izmišljene, nepostojeće ličnosti. Za razliku od Lazara, Majka Jugovića i Kosovka Devojka su definitivno imaginarne ličnosti koje postoje i postojale su samo i isključivo u književnosti (kao npr. Majka Hrabrost, ili Don Kihot) i nisu poznate ni pod kojim drugim imenom, do pod tim, pa samim tim je i sasvim jasno kako treba pisati njihova imena.

Hoću da kažem, ja sam dala svoje viđenje i svoju logiku zašto nije Ulica Cara Lazara.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање