Српски језички атеље > Спојено и одвојено писање

Уко̀штац

(1/4) > >>

J o e:
Ухватити се у коштац / ухватити се укоштац?

П10: укоштац ’почињати одлучујућу битку’.
П93: у коштац.
П60: укоштац.
РСЈ: под коштац, изр.: uhvatiti se, hvatati se u koštac početi, počinjati se rvati; početi, počinjati odlučnu borbu (s nekim, s nečim).
РМС даје и и израз под коштац и одредницу укоштац.

Да ли бисте спонтано написати укоштац и да ли бисте дали првенство П10?

Father Jape:
Ja bih, pre svega zato što mi je reč "koštac" nepoznata, odnosno zato što mi je "ukoštac" neprozirno.

Dacko:
Spontano napišem ’u koštac’, a onda se ispravim jer po prirodi posla moram da dam prvenstvo P10.

Тузор:

--- Цитат: J o e у 22. 03. 2013. у 09.22 ---Да ли бисте спонтано написати укоштац и да ли бисте дали првенство П10?

--- Крај цитата ---
Спонтано и смирено написао бих "у коштац", ако желим да искажем мисао која се односи на почетни став у рвању.
мој деда по оцу био је гласовити честински рвач, и памтим како је изговарао овај израз: "Ухватили смо се "у / коштац!"   (Ставио сам ову "деобницу" да бих нагласио одсечност изговорног раздвајања.)

J o e:
Ни ја не користим, Џејпе, коштац као лексему за себе, али уочавам правилност: ухватити се у посао, у борбу — у коштац. Оправдано је, мислим, писати спојено када је значење иоле померено: Није ми наруку, Не мучи се улудо, Изложио ми је укратко — и где не бисмо могли да направимо паралеле с истим предлогом. Овде ми је баш бесмислено и не знам што су дирали П93.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање