Српски језички атеље > Интерпункција
Датуми и сати
Бруни:
Интересују ме следеће ствари:
1. Да ли се пише нула у једноцифреним сатима, минутима итд., као и у датумима? Нпр. 04.35 ч. или 4.35 ч. и 05. 09. 2001. или 5. 9. 2001.
2. Која је скраћеница за септембар? Сеп или септ.? (Наравно, иде свакако тачка иза, зар не?)
Duja:
--- Цитат: Бруни у 29. 09. 2011. у 10.58 ---1. Да ли се пише нула у једноцифреним сатима, минутима итд., као и у датумима? Нпр. 04.35 ч. или 4.35 ч. и 05. 09. 2001. или 5. 9. 2001.
--- Крај цитата ---
Ne piše se, generalno. Moguće je napraviti izuzetak u specijalnim slučajevima (npr. čekove smo obavezno popunjavali sa vodećom nulom, da neko ne bi ispravljao datum).
--- Цитат: Бруни у 29. 09. 2011. у 10.58 ---2. Која је скраћеница за септембар? Сеп или септ.? (Наравно, иде свакако тачка иза, зар не?)
--- Крај цитата ---
Rekao bih da zavisi od konteksta. U tekstu bih, ako moram, koristio "18. sept. 2011." (mada su alternative "18. septembar 2011" ili "18. 9. 2011" daleko bolje), ali ako je potrebno mesece prikazati u kakvoj tabeli ili grafikonu, držao bih se troslovnih oznaka bez tačaka: jan feb mar apr itd.
Usput, kako tačno glasi generalno pravilo za skraćivanje reči? Mene su učili da se skraćuje sve do jezgra drugog sloga u reči (jug. mađ. hrv. bos.) ali očito ima i izuzetaka (srp.), a i febr. mi malo čudno svuči…
Шоми:
Опште правило за скраћивање речи в. у т. 179 (може и септ. и сеп. за септембар).
О временском запису не могу наћи ни под Тачка, ни под Бројеви, не знам ни да ли има, али слажем се да није неоходно увек писати водећу нулу, сем у изузетним случајевима.
П. С. Чини ми се да сам нешто читао на Растку о тачки и писању времена, али тренутно не ради сајт.
И требало би да направе регистар на крају овог Правописа…
J o e:
Не постоји тачно правило до ког се сугласника скраћује (то уопште не мора бити ни други слог), зависи од узуса.
--- Цитат: Duja у 29. 09. 2011. у 12.06 --- ali ako je potrebno mesece prikazati u kakvoj tabeli ili grafikonu, držao bih se troslovnih oznaka bez tačaka: jan feb mar apr itd.
--- Крај цитата ---
То онда, јасно, не би било у складу с правописом. Ја се трудим да такве случајеве избегавам: код дана у недељи онда се добије уто(.), сре(.), што никако не одговара природи наших скраћеница.
--- Цитат: Шоми у 29. 09. 2011. у 14.04 ---И требало би да направе регистар на крају овог Правописа…
--- Крај цитата ---
Стави у предлоге за исправљање Правописа.
Бруни:
Rasprava o opravdanosti norme po ovom pitanju prebačena je ovde. Molimo vas da ubuduće svoja neslaganja sa normom izložite u novonastalom posebnom forumu predviđenom za to, kako se oni koji pitaju za normu ne bi zbunjivali. Hvala.
Навигација
[0] Списак порука
[#] Следећа страница
Пређи на пуно издање