Српски језички атеље > Интерпункција

три тачке

(1/2) > >>

nikoleta:
Да ли се иза три тачке може писати упитник?
 

Шоми:
Добро дошла. :)

Да, могуће је иза три тачке написати упитник, ако је реченица недовршена а има упитну конотацију.

Rancher:
Да ли се иза три тачке ставља размак када се наставља прекинута реченица? Често се среће у стриповима; речено ми је да је пракса на страни писања без размака. Пише ли ишта у приручницима?

Dacko:
Kako čija praksa. Razlikuje se po izdavačkim kućama, a ponekad je i u istoj kući šareno, dakle zavisi od konkretnog lektora, ali mislim da u Pravopisu negde imaju primer sa razmakom posle tri tačke, doduše ne kao konkretno pravilo, nego su prosto tako zapisali rečenicu koja je primer za nešto drugo a ispred nje stoje tri tačke. 

Бојан Башић:

--- Цитат: Dacko у  4. 12. 2020. у 09.58 ---mislim da u Pravopisu negde imaju primer sa razmakom posle tri tačke, doduše ne kao konkretno pravilo, nego su prosto tako zapisali rečenicu koja je primer za nešto drugo a ispred nje stoje tri tačke.
--- Крај цитата ---

Ima nekoliko takvih: u t. 168(5), u t. 181 kod dela sa raščitavanjem skraćenica, u t. 188 kada se govori o oznaci za fusnote. Razmak svugde postoji, mada nisam siguran koliko se čvrsto možemo pouzdati u to, budući da u istoj ovoj t. 168(5), nekoliko redova ranije, postoje i tri tačke na kraju rečenice s razmakom pre njih, za šta ne vidim opravdanje.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање