Српски језички атеље

Српски језички атеље => Превођење => Тему започео: Kostov у 25. 11. 2021. у 10.51

Наслов: [PL] Kłobuk
Поруку послао: Kostov у 25. 11. 2021. у 10.51
Ово је питање за превод игре The Witcher 3: Wild Hunt.

У пољској митологији постоји биће poroniec, настало од мртворођеног дјетета када није сахрањено како треба. Ово сам могао да повежем са два бића из наше митологије — навом (https://www.starisloveni.com/Navi.html) (познат још и као некрштенац, нечистивац, невидинчић) и дрекавцем (https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%86_(%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B0)).

Poroniec наступа рано у игри The Witcher 3 и касније под одређеним околностима бива сахрањено испод прага очеве куће. Услијед тога се може помирити и поприма алтернативни вид, сада већ познат као kłobuk (https://pl.wikipedia.org/wiki/K%C5%82obuk_(demon)) — још једно биће са коријеном у пољској митологији, којем се ова тема и посвећује. Kłobuk-а пољска википедија овако описује:
Цитат
у словенским веровањима демон који брине о имовини и кућној породици. Поистовећује се са душом мртвог плода. Најчешће је попримао облик покисле кокоши, као и патке, гуске, магарца, вране, мачке, па чак и човека. […] Клобук се могао довести кући мамљењем храном или усвајањем кокоши. Такође се могао „узгајати” закопавањем побачаја испод прага куће, који се након седам дана (према другим извештајима: месецима или годинама) претварао у клобука.

Дакле, за првобитни вид овог бића — ако ћемо ове видове сматрати као једну цјелину — могао сам наћи еквивалент из наше митологије, али за друго још нисам, а нисам ни сигуран да постоји. Чини ми се да би добар превод био чуваркућа, по змији чуваркући (https://www.starisloveni.com/ZmijaCuvarKuca.html), иако је то већ постојећи назив за биљку.

Шта ви мислите?
Наслов: Одг.: [PL] Kłobuk
Поруку послао: delboj у 25. 11. 2021. у 14.17
Па то је као онај руски кућни дух. На Википедији га називају и услужни дух, а има и још назива.