Српски језички атеље

Општа питања => Добро дошли! => Тему започео: Atrahasis у 21. 11. 2015. у 00.09

Наслов: Поздрав свим љубитељима језика!
Поруку послао: Atrahasis у 21. 11. 2015. у 00.09
Поштовање,

Пре свега, било би уљудно да се представим и кажем пар реченица о себи.
Зовем се Урош и тренутно сам студент права. Рођен сам и живим у Београду.
У своје слободно време волим да преводим филмове/документарце са енглеског језика. Љубитељ сам квалитетног филма и "класичне" музике…

Пошто сам чуо за овај форум и пошто сам се и сам уверио у његов квалитет и корисност, решио сам  да постанем члан. Додуше, нећу да будем неискрен и кажем да сам овде само зато што ми се форум и сајт допадају већ сам се, поред осталог, учланио јер ми треба и мала помоћ. Наиме, интересује ме да ли неко зна некакве речнике за преводе имена животиња и биља са енглеског или латинског језика.? Дакле, конкретно ме интересује некакав речник номенклатуре животињског и биљног света (целокупне флоре и фауне) са српским преводима.

Завршићу са својим похвалама и захвалама свим људима који су оставили прегршт корисних и поучних информација на овом форуму. Велико Вам хвала за све.

Све најбоље,
Урош А.

P.S. Замолићу администраторе да ме упуте на одсек форума на коме могу да отворим тему у вези овог речника. Унапред хвала.
Наслов: Одг.: Поздрав свим љубитељима језика!
Поруку послао: Rancher у 21. 11. 2015. у 04.38
Поздрав, Уроше, и добро дошао! :)

Нажалост, не знам ни за један такав речник сем овог (http://www.ptica.org/newsletter/SrpskaNomenklaturaPticaEvrope(LOA).xls) (Српска номенклатура птица Европе). Можда ће остали бити од веће користи.
Наслов: Одг.: Поздрав свим љубитељима језика!
Поруку послао: Duja у 21. 11. 2015. у 09.50
Dobro nam došao!

Mislim da je forum "Prevođenje" najprikladniji, a i lako ćemo premestiti.
Наслов: Одг.: Поздрав свим љубитељима језика!
Поруку послао: Бруни у 21. 11. 2015. у 11.24
Zdravo, Uroše, i dobro nam došao. Ja za te stručne stvari koristim Vikipediju kao "rečnik". Potražiš na engleskom, pa klikneš na srpski. Sad, ja koristim to uglavnom za hemijska jedinjenja, medicinske pojmove i slično, i to u pravcu španski-engleski, ali mislim da i srpska Vikipedija može biti od pomoći u većini slučaja, jer ako članci i nisu obimni, imaju barem naslov, što je zapravo tebi i potrebno.
Наслов: Одг.: Поздрав свим љубитељима језика!
Поруку послао: Atrahasis у 21. 11. 2015. у 17.26
Хвала свима на топлој добродошлици!

Све најбоље Вам желим.
Наслов: Одг.: Поздрав свим љубитељима језика!
Поруку послао: Соња у 22. 11. 2015. у 10.30
Добродошлица и од мене.

И даље не знам да постоји општи речник какав ти треба (већ је неко питао, одавно - али од тад нисам проверавала), али можда могу помоћи. Ако можеш, шаљи конкретна питања: ако не будем сама знала одговоре, могу питати колеге. Имамо и глосаре на крајевима уџбеника, може се пронаћи свашта.

У папиру имам Етимолошки речник имена родова и врста васкуларне флоре Европе (из 1997).
Имам, рецимо, руски: Латинский язык и основы медицинской терминологии (врло озбиљно изгледа, са гомилом граматике).
Постоји двосмерни енг-срп Речник шумарских термина (Ана Тонић).
Видим да је неко од наших направио Atlas gljiva i internacionalni rečnik narodnih imena gljiva http://bio.bg.ac.rs/cidm/izdanje.php?n=atlas-gljiva-i-internacionalni-recnik-narodnih-imena-gljiva (http://bio.bg.ac.rs/cidm/izdanje.php?n=atlas-gljiva-i-internacionalni-recnik-narodnih-imena-gljiva).

Кад смо спремали научно-популарне текстиће, трудила сам се да нађем објашњења и преводе стручних термина, можда ће бити од помоћи и нека од тих стварчица или линкова ка речницима које сам користила.
Наслов: Одг.: Поздрав свим љубитељима језика!
Поруку послао: Atrahasis у 22. 11. 2015. у 14.07
Хвала пуно на интересовању. Ја сам размишљао да прикупим све енгеске и латинске називе са преводима на српски и да направим неко online издање речинка. Видећу шта ће од тога бити…

Све најбоље
Наслов: Одг.: Поздрав свим љубитељима језика!
Поруку послао: Соња у 22. 11. 2015. у 14.10
То би било јако лепо. Ако имаш времена :).
Свакако би ваљало да се консултујеш са стручњацима. Ја понешто умем да преведем, али око бића која ми нису уско у области рада не могу бити сигурна.
Наслов: Одг.: Поздрав свим љубитељима језика!
Поруку послао: Rancher у 26. 12. 2015. у 17.00
Нађох на Растку Пољско-српскохрватски речник биљака (http://www.rastko.rs/rastko-pl/jezik/dvpazdjerski-recnik/index_l.php). Има и латински индекс.