Управо сам прочитао
саветодавну препоруку на главном делу сајта о глаголу требати. Ономе коме је порука овог саставка јасна, честитам. Стручна (и „стручна”) јавност некако би се и снашла, али оопште читатељство, којем је, претпостављам, савет намењен, мислим да ће прозорчић у прегледнику затворити забезекнутије него што је било када га је отворило.
Зашто, о зашто се (наизглед) иста реченица наводи и у првој и у другој тачки? Добро, реченице су драстино другачије, у једној је падеж генитив, у другој номинатив, али где је, о где у
Треба ми оловака тај други глагол? Шта је то „спој са глаголом”?
Зашто би се, о зашто „очекивало да глагол стоји у безличном облику” ако „реченична конструкција намеће” другачије решење?
Зашто се чини да су примери неправилни ако је правило „прецизно”? И које је то правило? Из које тачке?
На страну што је текст написан неким чудноватим стилом, али о томе други пут.
У цео проблем уплиће се други приступ. Наиме, ако је некоме неко или нешто потребно, глагол се конструише лично, а ако је потребно нешто учинити, лично.
Међутим, „ако безлични израз треба повезати са субјектом”, „ако треба приписати одговорност“, шта онда? „Инфинитив прелази у
да + лични облик.”
То је та инфинитивизација уз глаголе хтења када је и у главној и у зависној реченици субјекат исти. Неки пример такве реченице, први који вам падне на памет?
Изричне реченице која може бити субјекта или објектна – бисте ли знали навести пример за такву реченицу, која може бити и једно и друго зависно од приступа?