E, izvinite, bio sam u nekoj gužvi, ne stigoh do sad da pišem.
Prvo, formati. Savremeni čitači manje-više svi podržavaju PDF. Jedan manji ali primetan broj podržava DjVu. Nisam primetio da se iko reklamira podrškom za PostScript, ali možda ih ima.
Drugo je pitanje koliko su udobni za čitanje tih formata. Kratka verzija ove priče: nisu - džepni e-ink čitači su pravljeni za drugu namenu i nisu udobni za to. Treba vam ili strpljenje, ili veliki čitač, ili čitač s drugim tipom ekrana. Duga verzija sledi, preskočite ako vas ne zanimaju detalji o ovim složenijim formatima.
Da ponovim, znači: postoje dve popularne kategorije čitača, jedni sa pravim šarenim LCD/LED ekranima, i drugi sa e-inkom. (I neki eksperimentalni s nekim trećim varijantama.) E-ink su zbog relativne sporosti dobri samo za jednu stvar ali su zato za tu stvar strašno dobri. Klasični svetleći ekrani omogućavaju spravi da radi još hiljadu drugih stvari, kao pravi prenosni računar, ali se isto kao ekrani laptopa teško čitaju pod jakim dnevnim svetlom, brže troše bateriju, i inače mogu da zamaraju oči (zavisi od čitaoca).
Za e-ink ekrane su problematični formati poput PDF-a jer im ne dozvoljavaju da sami prelamaju tekst. Knjige u "laganijim" formatima kao EPUB daju mahom čisti tekst uz minimalno obeležavanje (kurziv i sl.) tako da se prelom teksta dinamički prilagođava veličini ekrana i fonta. Nasuprot tome, PDF potpuno diktira geometrijski raspored, "ovako mi izgleda stranica, i ovo slovo X se nalazi tačno ovde", i ne dozvoljava lako ponovno prelamanje.
Problem je tu što je većina PDF izdanja formatirana za stranice koje su fizički dosta veće od ekrana čitača. (Tipični ekrani su oko veličine B7 lista papira, ili A6 bez margina.) Možete da ih "odzumirate" tako da stanu cele na ekran, ali onda slova postaju nečitko sitna. Alternativa je da se šetkate ekranom gore-dole-levo-desno - i to je razlog zašto je ovo problem za e-ink ekrane a ne za klasične.
Na klasičnom LCD ili LED ekranu ovo izgleda kao da skrolujete nešto na računaru, dakle slika se trenutno i prirodno pomera. Na e-ink ekranu svaka promena traje dobru četvrtinu sekunde, što je možda neprimetno ako čini samo prebacivanje na celu sledeću stranu, ali strašno zamorno ako se radi o takvom šetkanju unutar strane. Tako da neki kažu "ako oćeš da čitaš PDF, kupi iPad" (što je preterivanje, ali razumete o kojoj se vrsti razlike radi između tih tipova ekrana).
Ima odličnih programa koji konvertuju PDF-ove u običniji tekst, tako da ovo nije nepremostivo, ali se tu obično (koliko znam) gube slike i dijagrami, a nekima je već gnjavaža i to što bi morali da pokreću poseban program.
Još jedno rešenje je da uzmete čitač koji ume da zarotira sliku za 90°, namestite zum tako da se izbace margine i sadržaj širinom knap staje po dužoj ivici ekrana, pa tako idete samo gore-dole. Ja sam ovo probao, nije mi se svidelo, ali imam kolegu koji stalno tako čita i kune se da je njemu super.
I naravno, postoje posebni modeli e-ink čitača s većim ekranima (skoro A4) koji elegantno rešavaju ovaj problem, ali su skuplji i ne staju u džepove i tašne.
E to je kraj te priče o PDF-u i naprednim formatima.
Većina običnijih modela ove najnovije generacije je vrlo slična, svi koriste isti ekran, sličnih su dimenzija i ostalih osobina. Vredi možda pročeprkati po detaljima ako vas zanimaju neke konkretne sporedne opcije (rotacija ekrana, rudimentarni web-pregledač, neki čak puštaju MP3).
Kindle, Nook i Kobo Reader (opet, obične e-ink varijante) su kad sam gledao bili primetno jeftiniji od sličnih čitača drugih firmi, jer gledaju da te navuku jeftinom spravom, pa da to posle nadoknade prodajom knjiga. Novi Sony Reader (ne sećam se tačnog modela) i iRiver Story HD (koji ima bolji ekran od ostalih) su nešto skuplji ali nije ogromna razlika. Ima još nekih zanimljivih modela manjih firmi, ali kad sam ja to jurio u decembru, nisu mogli cenama da se takmiče s ovima.
Velika stvar kojom sad diferenciraju modele je ekran osetljiv na dodir. To očigledno nije neophodno (98% vremena samo pritiskaš next) ali olakšava sitne radnje, recimo šetanje kroz spisak knjiga, biranje bilo kakvih opcija. Imam utisak i da troši bateriju dosta više, al to nije neki problem.
Druga stvar koju su sad smislili je da vam daju s popustom varijantu čitača s reklamama. Meni je to zvučalo baš ružno, ali ljudi kažu da nisu nametljive. Ne prikazuju se dok čitate, već samo kad je čitač isključen ili u glavnom meniju.
Neki imaju pored vajerlesa i vezu s internetom preko GSM telefonije - ovo funkcioniše iznenađujuće dobro (u celom svetu) i uglavnom služi da lakše možete da kupite nove knjige.
Ima recimo fora: s Kindleom dobijete posebnu email adresu na koju možete da pošaljete sebi PDF a on vam konvertuje u svoj format i prosledi preko interneta direkt na vaš Kindle; onda je jedan drugar našao servis na internetu koji vam sedmično pravi kao mali personalizovani časopis od članaka koje sami izaberete, i šalje ga na tu adresu.
Ja sam sebi izabrao Nook Simple Touch i uglavnom sam zadovoljan, mada bih neke sitnice na njemu promenio. Drugi od ovih savremenih modela koji sam koristio je Kindle Keyboard (dok se još zvao Kindle 3) i njime sam isto bio dosta zadovoljan, ali mi je tastatura bila baš višak - jedva je stajao u džep s njom, a nisam je koristio. Ostalo što mi je prošlo kroz ruke nije više aktuelno (realno mislim da danas ne vredi para).
Najosnovniji Kindle ima slabiju bateriju od ostalih čitača te klase - ali je zbog toga i lakši. Meni bi on verovatno bio drugi izbor da nisam uzeo ovaj Nook.