Аутор тема: Корисни програми са српским сучељем (интерфејсом)  (Прочитано 33083 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Шоми

 • Саркастични згубидан
 • Велики модератор
 • Староседелац
 • *****
 • Поруке: 3.679
 • People, what a bunch of bastards!
 • Говорим: енглески, немачки
  • Српски ми је матерњи језик
ОБАВЕШТЕЊЕ: СВИ ПРОГРАМИ ЋЕ БИТИ ДОДАВАНИ У ОВУ ПОРУКУ, КАКО БИ ТЕМА БИЛА ШТО ПРЕГЛЕДНИЈА И КАКО БИСТЕ ИХ ИМАЛИ СВЕ НА ЈЕДАН ПОГЛЕД. ПИТАЊА И КОМЕНТАРЕ О ПРОГРАМИМА МОЖЕТЕ ОСТАВЉАТИ НАНИЖЕ. ПОЗВАНИ СУ СВИ ДА ДОДАЈУ ИЛИ ПРЕДЛОЖЕ ПРОГРАМ, А ЈА ЋУ ГА ПРЕМЕСТИТИ У ПРВУ ПОРУКУ УЗ НАПОМЕНУ КО ГА ЈЕ ПОСТАВИО/ПРЕДЛОЖИО. ПОЖЕЉНО ЈЕ ДАТИ КРАТАК ОПИС ПРОГРАМА И ВЕЗУ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ.

Важна напомена:НЕ ОЧЕКУЈТЕ КРЕКОВАНЕ ПРОГРАМЕ нити било какве назаконите радње. Овде су дати бесплатни, легални програми. Такође ће бити понуђени и програми који нуде пробно издање и за чије даље коришћење је потребно уплатити лиценцу, што ће бити наглашено уз сваки такав унос. Овај списак ће се стално допуњавати.

Одлични медијски извођач, VLC Media Player. Јако практичан програм, већ има све кодеке у себи, ваше је само да инсталирате и препустите се гледању филмова. Српски језик можете одабрати у подешавањима.

Aimp 2 је потпуно бесплатни програм за пуштање музике: минималистички изглед, лаган за коришћење, брзо учитавање и кеширање великог броја песама, муњевито покретање, по много чему бољи од Винампа. У току инсталације могуће је одабрати српски језик.

Програм за заштиту од злоћудног софтвера MalwareBytes’ Anti-Malware. У бесплатном издању немате једино проактивну заштиту, али служи као одлична подршка стандардном антивирусном решењу које користите. Препоручљиво је редовно ажурирање и скенирање целог рачунара макар једном месечно. Српски језик наместите у подешавањима.

Одлична бесплатна виртуелна машина за испитивање оперативних система, Oracle VirtualBox. Многе дистрибуције линукса су подржане, као и виндоузи почев од издања 3.1, па све до Седмице, онда БСД, мекинтош, отворени Соларис итд. Српско сучеље учитајте у подешавањима.

Kaspersky Internet Security 2010, један од најбољих антивируса, такође је доступан на српском језику. Очекујте ускоро и издање 2011 на српском (тренутно је још у БЕТА фази, тј. испитује се). Овај програм нуди 30-дневно пробно издање, након чега је потребно купити лиценцу.

За све зависнике од скидања с Интернета постоји изврстан програм рађен у Јави, JDownloader. По инсталацији пребаците на српски језик у подешавањима. Програм са̂м препознаје потврдни ко̂д, распакује архиве, ресетује ИП ако скидате без налога (потребна вам је посебна скрипта, јавите се приватном поруком), како не бисте чекали 10 и више минута…

Одличан програмчић за слушање радија преко Интернета, Screamer Radio. Огроман избор радио станица, разврстаних по државама, жанру и др. Српски језик се налази у подешавањима.

Бесплатан програм за одржавање рачунара: чишћење регистра, брисање репова (заосталих непотребних датотека од програма̂), чишћење историје прегледања, брисање привремених датотека и тако даље. Зове се CCleaner. Наместите српски у поставкама.

DAEMON Tools Lite јесте програм за управљање виртуелним це-де и дивиди уређајима. Подржава .ISO, .NRG и друге формате одраза (слика) дискова. Могуће је одабрати српски језик у току инсталације. Овде је приложено бесплатно издање, а на сајту је могуће наћи и она која се плаћају, мада и могућности које нуди бесплатно издање сасвим задовољавају потребе просечног корисника.

Гугл Земља програм је за прегледање Земље из свемира. Може се видети малтене сваки кутак планете, док већи светски градови већ постоје у тродимензионалном приказу, па се чак можете и прошетати улицама и видети снимке. Програм је бесплатан.

Бесплатни програм за распакивање архива под називом Universal Extractor. Наравно, може се одабрати српкси језик. Програм препознаје многе популарне формате архива: .RAR, .ZIP, .TARGZ итд., брз је и лак за коришћење. У ову сврху можете користити и бесплатни 7-Zip. Такође и он има сучеље на српском језику.

Ако вам се некад десило да не можете обрисати неку датотеку, јер се, жаргонски речено, систем заглупи, онда скините програм по имену Unlocker. Можете одабрати да се убаци у изборник десног клика, а онда послати проблематични фајл у овај програм који ће открити који модул, процес или програм га је закључао, обуставити га, те нормално обрисати то што сте наумили. Напомена: неки антивирусни програми пријављују вирус, али програм је 100% чист.

Notepad++ вам омогућава програмирање у многим језицима, подржава подразумевано обележавање бојом за разне прог. језике и нуди многе друге могућности. Приликом инсталације се не може одабрати српски, али након тога може се пребацити на наш језик у подешавањима. Имате избор између ћирилице и латинице.

Мозилин Тандерберд служи за управљање налозима е-поште: Гуглова пошта, Јаху, МСН итд. Подешавања за сваки од налога добићете од свог добављача Интернета или када се пријавите на Гуглову пошту, Јаху итд.

Програм за преглед и основну обраду слика, XnView. Подесите српски у подешавањима програма.

Програм за резање дискова под именом Ashampoo Burning Studio 10. Лак за коришћење, брз, једино није бесплатан. Можете га испробати месец дана (српски језик приложен је уз инсталацију).
« Последња измена: 16. 10. 2010. у 04.10 Шоми »
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже Самарџија

 • Новајлија
 • *
 • Поруке: 5
Ево једног занимљивог додатка за Microsoft Office 2010 и 2007. Поред тога што преводи корисничко сучеље на српски језик омогућава и проверу правописа, такође могуће је и сортирање по азбучном редоследу.

Ван мреже dexily

 • Новајлија
 • *
 • Поруке: 1
 • Говорим: engleski, slovački
 • Родно место: Bgd, bgd
  • Српски ми је матерњи језик
Spell је бесплатни програм за обраду текста  :)

Најважније могућности:
 • Провера правописа за српски и енглески
 • Аутоматска корекција речи
 • Пресловљавање из ћирилице у латиницу, и обратно

Подржани језици: српски (ћирилица и латиница), енглески.
НАПОМЕНА: По преузимању, треба покренути инсталацију и употребити следећи Серијски број: 100100Матична страница: http://spell.rs/
Преузимање: http://spell.rs/downloads/setup.exe