Српски језички атеље > Језик је огледало душе

Srpski na svim fakultetima? (Obrazovni sistem i veštine jezičke komunikacije)

(1/2) > >>

Father Jape:
Svaka mu je na mestu:

https://inform-al.blogspot.com/2019/12/obrazovni-sistem-i-vestine-jezicke.html

delboj:
Па још прије 15 година у Републици Српској је покренута иста прича, али никад није дошло до реализације.

J o e:
По мом мишљењу, није баш свака на месту. Није само писање текстова циљ наставе језика и књижевности, па не може све ни бити у функцији тога. Граматика највећим делом, али књижевност не. Не знам по ком критеријуму вежбања логичког акцента у реченици (тако страног нпр. нашим новинарима и спикерима) или изражајног, доживљајног читања не доприносе култури усменог изражавања. Није баш да настава српског сто година чека Бобана Арсенијевића да је утемељи. Програм предмета је, чак и у домену културе изражавања, врло пристојан и обухватан. Постоје стандарди ученичког постигнућа који ово укључују. Проблем је што се настава језичке културе не изводи. Нема уџбеника, нема стручњака, наставници се тиме не баве. Али нисам сигуран да би копи-пејст који би спровели професори са катедара страних језика био успешан.

А ово са увођењем језика на факултете заиста је спорно. То су пуцњи у празно. Једино што мислим да је нужно јесте консултација професора, који стварају стручну терминологију, са преводиоцима и лекторима. Стручне публикације преводе људи који не знају добро енглески, а нажалост ни на матерњем језику нису начитани, и који све преводе буквално и стога бесмислено – то је заиста да чупаш косу (ја сам својевремено долазио у контакт с неким економским и медицинским текстовима). Имали смо и овде на форуму, колико се сећам, неке примере.

Father Jape:
Šta ti beše, Joe, misliš o onom predlogu, sećam se da ga je Klajn zagovarao, da se odvoje kao predmeti srpski jezik i književnost? Ne sećam se da li smo to ikad spominjali na forumu…

J o e:
Па не знам, није то много смислено. Природно је да интегришеш садржаје језика, књижевности и културе изражавања, али то се у школи слабо ради. Корисно би било једино ако би два предмета предавали различити наставници, који би тако били принуђени да изводе часове језика и културе изражавања.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање