Аутор тема: Добар (и остали облици)  (Прочитано 1408 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Kostov

• Члан
  • Поруке: 100
  • Говорим: шведски, енглески, руски
    • Српски ми није матерњи језик
    • Србификатори
Добар (и остали облици)
« : 30. 07. 2024. у 09.03 »
Подухватио сам се да поједноставим деклинационе таблице наших придјева на енглеском Викирјечнику. Даљи циљ је да се аутоматизује допуњавање придјевских акцената.

Досад сам пробе ради саставио потпуну таблицу деклинација придјева до̏бар. Неке значајности, којим се тренутна не одликује:
  • таблица води на све деклиниране облике, па и на такве као што су до̀брӣм(а), гдје а у заградама води на дужи облик;
  • компаратив и суперлатив су на засебним страницама са својим деклинацијама (1) (2)
  • сваки рјечнички облик (до̏бар, бо̏љӣ, на̑јбољӣ) прати прилог (до̀бро, бо̏ље, на̑јбоље). Колико сам растумачио, посљедња два се од средњег рода разликују кратким завршним гласником (уп. придјев бо̀санскӣ и прилог бо̀сански).
Руководио сам се овим црногорским акценатским савјетником (стр. 60–62). Иако ми је добар (опростите игру ријечи :D), мени дјелује произвољно да генитив у женском роду гласи дòбре̄, са дужином на крају, док је акузатив дòбру.

Стога се питам: постоји ли неки други, слични списак код којег бих могао ово горе да потврдим? Наиме, са свим изведеним облицима придјева до̏бар, или неког сличног, с акцентом за сваки облик у одређеном и неодређеном виду.

Такође бих био захвалан на литератури која објашњава правила акцентовања придјева, ако не и именица и глагола. (Управо то ће бити потребно програмеру пројекта, Benwing2; дискутовали смо идеална рјешења.)

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
Одг.: Добар (и остали облици)
« Одговор #1 : 3. 08. 2024. у 15.44 »
Дужине које ти делују произвољно резултат су врло старих гласовних развоја и у крајевима који чувају дужине (каквих је бар пола српскохрватских) оне се изговарају баш тако како си написао.

Прилози у компаративу/суперлативу се различито акцентују у речницима и изговарају у народним говорима, па се то може сматрати дублетним: у реду је и краткоћа и дужина завршног .

За хрватски имаш акценатске таблице у Нагласку у хрватском књижевном језику С. Вукушића и др., онлајн и на ХЈП. Од наших код Даничића (Српски акценти), само не баш у таблицама. Налик томе имаш и у Стевановићевом Савременом сх. језику. Али за придеве су коси облици предвидљиви – у речнику је обично обележен акценат за све родове или оба вида (ако је променљив), даље само комбинујеш с наставцима, који имају сталне дужине. – Имаш, сетих се, и Дешићев Мали акценатски речник, али он, како му и име каже, не обухвата све речи.

Узгред, што на Викиречнику нема вокатива?

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.249
« Одговор #2 : 3. 08. 2024. у 16.13 »
Сад, читајући поново, видим да те заправо највише интересује аутоматизација акцената у косим облицима. За придеве је то како сам рекао, прилично једноставно, будући да нема много места за колебање, буквално само два: неодређени мушки у односу на женски и средњи, и у односу на њих одређени вид. И та два су увек или најчешће дефинисани у речнику (ја бих користио Матичин једнотомник). Компаратив и суперлатив су увек предвидљиви: (а)а̀-ијӣ/а̏-јӣ.

За именице и глаголе има много више спорних места: код именица за почетак вокативи и генитив множине. Плус неке разликују једнину од множине, неке поједине падеже (дат. и ак. јд. им. на , или лок. јд. им. на -∅). Да не помињем што се све то уплиће са сегментним алтернацијама као што је непостојано а, прелазак л у о. Баш пуно посла, за који би алгоритам био прилично гломазан. Слично је, и заправо горе, с глаголима, који имају још више облика.

Можда је за то најбољи пут направити алгоритам према једном приручнику (нпр. Вукушићу или Дешићу – Црногорце, на основу имена аутора, не бих ни случајно узимао у обзир) који би се прилагодио српском одн. савременом узусу (будући да је и Дешић акценатски мало анахрон).

Али, чисто да знаш, све то што ће писати у речницима неће бити до краја меродавно за српски стандард, будући да су акценати у огромној мери у превирању и да нормирано касни за стандардним бар 50 година. Да поменем само примере косих облика као Тибѐта̄на̄ца̄, по̏лица̄јче, копа́ља̄, ра̀змӣшља̄ху.

Ван мреже Father Jape

• Староседелац
  • Поруке: 916
  • ˌfɑːðə ˈdʒeɪp
  • Родно место: Beograd
    • Српски ми је матерњи језик
« Одговор #3 : 4. 08. 2024. у 13.50 »
Dešić je baš nedavno objavio rad pod nazivom:

Парадигматски приступ систематизацији акцената српског књижевног језика
http://doi.fil.bg.ac.rs/pdf/journals/sj/2024-1/sj-2024-29-1-6.pdf
Dictionaries are like watches, the worst is better than none, and the best cannot be expected to go quite true.
– Samuel Johnson

Тагови: