Српски језички атеље > Семантика и етимологија

Jugoslavija/Jugosloven

(1/6) > >>

vojvoda:
Interesuje me ima li u nekom rečniku ili bilo kojoj drugoj publiakciji podatak od kada se koriste reči Jugoslavija, Jugosloven, kada se prvi put javljaju i gde?

Шоми:
Реч је, чини ми се, настала после Другог св. рата, око 1943.

Belopoljanski:
Сама држава Југославија и њена нација Југословени фактички постоје од 1920-их. Речи су из 19. века, само треба проверити тачно у ком периоду се јављају и ко их користи.

Bəʊləʊ:

--- Цитат: vojvoda у  1. 12. 2010. у 20.40 ---Interesuje me ima li u nekom rečniku ili bilo kojoj drugoj publiakciji podatak od kada se koriste reči Jugoslavija, Jugosloven, kada se prvi put javljaju i gde?

--- Крај цитата ---

Država se zvala Jugoslavija od 1929. godine. Koncept jugoslovenstva i pod tim imenom, međutim, potiče sigurno bar sa polovine 19. veka, kada zamenjuje prvobitni ilirski politički i kulturni program. Jugoslovenska akademija nauka, na primer, osnovana je 1866. godine.

Đorđe:
Jugoslavenstvo potiče još iz prve polovine odnosno sredine 19. veka. Tada nastaju od Slovenije do Makedonije razni idejni pokreti za oslobođenja od Turske, od Austrije, od Ugarske, i za ujedinjenje svih Južnih Slovena. Negde od polovine 19. veka mnogi ili svi od njih i nose naziv „jugoslavenski“.

U Sloveniji i Hrvatskoj je to počelo kroz ilirski pokret, koji se malo kasnije već zove jugoslavenskim, što je bila njegova suština i od samog početka. U Bosni nešto kasnije deluje multietnička organizacija „Mlada Bosna“ — s Gavrilom Principom, koji u ime jugoslavenstva (ne srpstva, dragi moji :)) atentira Franca Ferdinanda. U Srbiji i Crnoj Gori se pobeda u Prvom svetskom ratu vidi kao odlična prilika za ispunjenje jugoslavenske ideje, čiji će nosilac biti Srbija.

Uopšte, čitav romantičarski 19. vek je doba cvetanja romantičarske ideje jugoslavenstva kod svih naših naroda, a sama država Jugoslavija stvorena je nakon Prvog svetskog rata, s tim što to ime i zvanično nosi od 1929. Od 1943, Šomi, samo je njeno uređenje promenjeno iz kapitalističkog u socijalističko i bila je formirana kao federacija. ;)

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање