Српски језички атеље > Семантика и етимологија

Заокругли и заокружи

(1/7) > >>

Миланче:
Држим часове математике једном клинцу који иде у 7. разред. У збирци и уџбенику стално проналазим текст задатака „заокругли тачно решење“. Да ли је заокругли исправно? Мени делује тако гадно поред заокружи.

Бруни:
Заокругли?!  :-/

 [lol]

Не знам, али мени је то мнго смешно. Сори.  [stid]

Мени то личи на немушти дечији језик. Не могу да верујем  да тако нешто пише у уџбеницима.  [iznenadjen]

Соња:
Ја се сећам тог заокругљивања, али кад неки број треба да … то, а не заокружиш. Једном нам је неко објашњавао да се бројеви не заокружују - не обујмљују се кружном цртом, него се заокругљују на прву претходну децималу и сл. Нисам даље о томе размишљала. Не могу да замислим заокругљивање слова испред понуђеног решења.

Бруни:
Мени то, Соња, личи на неко потпуно неоправдано ситничарење, као оно са много и пуно (као, пуно је само оно што моће бити празно, и не може се користити у смислу пуно те волим или пуно поздрава, није него [ccc]).

Осим тога, као што рекох, то заокругли ми личи као кад неко дете прича. Што се мене тиче, и мојих додира с математиком (и осталим наукама где се нешто прави округло), увек је то било заокруживање. Какво црно заокругљивање! Но, ко зна, можда се нешто ипак променило од кад сам ја учила школе, а поготову математику… :hehe:

J o e:
Мени је природније заокружити (неки број), али је мој наставник математике причао искључиво заокруглити, па ми је и то у уху.

Логичније јесте заокруглити у овом значењу (’учинити нешто округлим’ — за- + округл-), јер је број округао (метафора). Заокружити заиста значи ’нацртати круг’ (за- + окружити ← о- + круг-). Стога заиста има смисла разликовати ова глагола. Тако чини и РМС и РСЈ. Ипак, и један и други речник дозвољавају под заокружити и значења глагола заокруглити, па ни заокружити у овом значењу никако није спорно. Можда би благу предност требало дати облику са -гл-. Шта каже Клајн (није ми ту РЈН)?

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање