Meni je reč "akcija" totalno debilna, čak i na engleskom, a o srpskom da i ne govorim. Pa zar nemaju oni SALE?
Bruni, a da probamo bez ovakvih komentara?
Meni je takođe puno stvari potpuno debilno, pa ne govorim to, jer nije lepo.
Pritom je Duja vrlo lepo objasnio razliku između akcije, sniženja i popusta.
Pardon, nisam pročitala Dujino objašnjenje, ali i bez čitanja, jasno mi je šta je sniženje i popust. Ali akcija… Nego, ne vidim zašto ti moje mišljenje o jednoj reči uzimaš tako lično? Reč akcija, kako na engleskom tako i na srpskom, asocira na radnu akciju, na akcioni film, dobrotvornu akciju, i sl. Nikako na prodaju i kupovinu. Stoga mi je reč totalno van mesta. Izvini što nisam čitala celu temu, zaista nemam vremena, ali čini mi se da se ti zalažeš za slobodan i neometan ulazak stranih reči u srpski jezik, te ovde dolaziš u neku vrstu sukoba sa onima koji više vole srpske reči, pa i po cenu izmišljanja novih. Da ne bude zabune, ja ne pripadam ni tvojoj, a ni njihovoj struji. Smatram da srpski jezik treba negovati i čuvati naše reči, ali ne i staviti ga pod stakleno zvono i zaključati ga sa sedam lanaca i sedam katanaca, kako se slučajno ne i provukla neka strana reč, (tuđica
). S druges strane, treba osluškivati ŠNM, ali se ne treba i slepo i bez kriterijuma voditi za njima i u rečnik ubacivati baš sve što oni krenu da koriste. Oni koji me ovde duže znaju, znaju da npr. više volim brauzer, fajl i aploud od pregledača, datoteke i dostavljanja, a naročito mi se digne kosa na glavi kad čujem sučelje (eto, i to mi je potpuno debilna "domaća" reč
, za koju mislim da je sto puta neprozirnija od strane, tj. interfejsa), ali isto tako prevrnem očima na na primer stejdž, iako volim reč lajkovati, redovno koristim reč font, ali mi se mnogo sviđa i slovolik, itd. itd.
Stavovi koji se ovde iznose u korist jedne ili druge krajnosti, samo su lični stavovi na koje svi imamo pravo, kako oni koji insistiraju na domaćim, tako i oni koji insistiraju na stranim rečima. U nekoj drugoj temi, više se ne sećam gde (a mislim da je to i pobrisano), neko je nekog optužio za nacionalizam, iskomplesiranost i sl. na osnovu toga što se zalaže za strane/domaće reči. Nemojte takve stvari da radite. Veruj mi, Vuče, srBskih rodoljuba na ovom forumu nema, a ako se pojave, vrlo brzo će biti prepoznati po svom karakterističnom diskursu, a ova ekipa odavde takve vrlo brzo skrajne na finjaka. Imamo već popriličnog iskustva s njima još sa Vokabulara, koji verujem, nije ni tebi ni Alefu stran (
) tako da možda već znaš o čemu pričam. A ako i ne znaš, nema veze, veruj mi na reč, znam šta govorim
.
PS: Takođe se slažem s tobom iz tvog poslednjeg posta da su crveno obeležene reči nepotrebno prejake, tako da bih zamolila njihovog vlasnika da spusti loptu. Ako te neko iznervira zato što je …. (stavi šta hoćeš), pre nego što napišeš nešto zbog čega bi mogao da zažališ kasnije, klikni na onaj X u vrhu ekrana, prošetaj ili idi radi nešto drugo dok te ne prođe, pa se vrati. Nema zaista potrebe da vređamo jedni druge, zbog oprečnih stavova koje imamo u vezi sa nečim što nije ni crno ni belo, dakle, nema apsolutno pravilnog i apsolutno pogrešnog odgovora. Samo lagano, ovde smo da se družimo, a ne se svađamo.