Pa zašto sam ja opterećen ako ti pišeš o srozavanju novinarske profesije? Da bi se srozala, valjda bi trebalo da je prethodno bila na nekom nivou. Ja samo izvodim logičke zaključke.
![[cesh] [cesh]](https://forum.srpskijezickiatelje.com/Smileys/default/confused0083.gif)
Danas mnogo stvari ne valja, ali ne valja ni predstavljati da je "nekad" sve to bilo mnogo bolje. Takav diskurs ljudima stvara osećanje propasti, nemoći i mirenja sa "sudbinom", zbog čega onda ništa ni ne rade na tome da se stvari promene. A mnogo stvari zavisi od nas samih i predstava u našim glavama.
Back on topic, zbog "osnovane sumnje" neko može biti i priveden, a kamoli da se piše o njemu. Ja mislim da je "opravdana sumnja" sasvim dovoljan razlog da se piše o nekom delu. Evo, npr., moguće ni za jedan fakultet u Srbiji nije jasno kako se troši novac od školarina. Ako im tražiš finansijske izveštaje, nećeš ih dobiti. Na svim sa kojima sam ja imao veze, nije moguće izbeći kuloarske priče o tome ko je sve od kadra zaposlen preko veze itd. To ništa ne može da se dokaže. (Mito ni na sudu ne može da se dokaže, a kamoli novinar da ima dokaz.) Ako se o tome ne bude pisalo, nikad se neće ni promeniti.
Ili, čuveni "tajkuni". Šta to uopšte znači, jesu li oni kriminalci ili nisu? Situacija u kojoj je potpuno sumnjivo kako se neko obogatio, kako je baš njegova firma dobila određeni posao itd., međutim ne smeš da pišeš o tome jer on može da te tuži i oglobi, može da potkupi sudije!, i da za ceo život imaš da zaćutiš.
Ili, u svim školama u Srbiji, 5-10% dece, po mojoj slobodnoj proceni, trpi svakodnevno fizičko nasilje. Ko zna koliko njih trpi psihičku torturu. Sva deca znaju ko su nasilnici. Znaju i psiholozi, pedagozi, nastavnici. Međutim, kada bilo koji slučaj dođe u novine, direktori su uvek frapirani, to je izuzetan slučaj, to nije moguće u njihovoj školi itd. Ako već govorimo dokle ide "novinarsko srozavanje", čisto ilustracija dokle ide "čast" i "ugled".
Dosta je tog mentaliteta zaštite "časti i ugleda", ako si stvarno pošten, šta te briga šta se piše o tebi? Ako nije istina, vreme će pokazati da je tako. A ako je istina, onda javnost treba da zna, da bi i na državnim organima bio veći pritisak da odrade svoj posao.