Српски језички атеље > Спојено и одвојено писање

Не-Хоџкинов лимфом

<< < (2/2)

Бојан Башић:

--- Цитат: J o e у  1. 12. 2020. у 20.08 ---И, шта велиш, има ли устаљености у писању?
--- Крај цитата ---

Teško. Ne bih baš mogao da licitiram da li je neki oblik možda 10%-20% zastupljeniji ili manje zastupljen od drugog, ali svakako sam se oba načina nagledao. Akcenat je pak konzistentan (uvek na drugom slogu), bez obzira na način pisanja.

Father Jape:

--- Цитат: Rancher у  1. 12. 2020. у 21.12 ---Аналогно скраћењима попут ф-ја, и овде би ишло с цртицом. :gica: Шалу на страну (настрану?), мени се то чини као боље решење у овом конкретном примеру, вероватно и делом због акцента. Писање не-нула (као и не-биће) наводи ме на правилан изговор нену̏ла, док ме запис ненула вуче ка рогобатном не̏нула, као у нечовек. Претпостављам и зато што ми је реч страна и непрозирна на прву лопту.

--- Крај цитата ---

Nada Mȁmula da je pevala o matematici — Nada Nе̏nula!  [lol]

J o e:
То с акценатским критеријумом није  баш једнозначно. Прво, имамо плодне моделе попут пољопри̏вреда, који најгрубље нарушавају класичну новоштокавштину – што се то право не би признало и сасвим рубним творевинама као нену̏ла? Друго, према варијанти ну̀ла лако би могло бити и нену̀ла, ако би акценатска обједињеност била критеријум спајања (као неби́ће, несна́га). Треће, јесте ли, Ранчере и Бојане, сигурни да изговарате нену̏ла, а не не̏ну̏ла или с неким побочним акцентом (ˌнеˈнула)? Ја бих не̏-Хо̀џкинов изговорио тако.

Rancher:

--- Цитат: J o e у  2. 12. 2020. у 14.47 ---Треће, јесте ли, Ранчере и Бојане, сигурни да изговарате нену̏ла, а не не̏ну̏ла или с неким побочним акцентом (ˌнеˈнула)? Ја бих не̏-Хо̀џкинов изговорио тако.
--- Крај цитата ---
У праву си, додатно нагласим то не. :like:

Бојан Башић:

--- Цитат: Rancher у  2. 12. 2020. у 16.08 ---У праву си, додатно нагласим то не. :like:

--- Крај цитата ---

Takođe. :)

Навигација

[0] Списак порука

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање