Српски језички атеље > Спојено и одвојено писање

Верзалне скраћенице

<< < (2/6) > >>

Бруни:

--- Цитат: J o e у 20. 06. 2012. у 15.49 ---Али ако се чита по словима, не додају се наставци; неће бити „из СРЈ-а“ /из сə̏ рə̏ јə̏а/, нити „на ХЈП-у“ /на хə̏ јə̏ пə̏у/. А читање /е̏р е̏м е̏с/ и сл. у најмању руку није уобичајено.

--- Крај цитата ---
Не, ја читам по српски: р-м-с. Као СКЦ - с-к-ц. А почесто је у мојој генерацији то СКЦ изговарано и као једна реч: Скц, Скца, Скцу и сл.

Шоми:
И мени је чудно читање /ер ем ес/. /рə мə сə, рə сə јə, хə јə пə, о рə, рə сану/: мислио сам да би сви говорници српског то овако прочитали.

J o e:

--- Цитат: Бруни у 20. 06. 2012. у 15.57 ---Не, ја читам по српски: р-м-с. Као СКЦ - с-к-ц. А почесто је у мојој генерацији то СКЦ изговарано и као једна реч: Скц, Скца, Скцу и сл.

--- Крај цитата ---

Изговор /сəкəцə/ јесте регуларан, али мислим да додавање наставака томе није. Треба проверити у Правопису.


--- Цитат: Farenhajt у 20. 06. 2012. у 15.51 ---Koji je to uzorak na kome to "nije uobičajeno"?

--- Крај цитата ---

Рецимо, професори србистике на филолошким факултетима, који га зову или /речник матице српске/ или /рəмəсə/. Можемо лаком претрагом проверити и да ли у србистичким радовима има промене РМС-а… Не тврдим да нема, него да ја нисам сретао.>>Mod:Uklonjen lični komentar iz citiranog posta.<<

Farenhajt:

--- Цитат: Шоми у 20. 06. 2012. у 16.00 ---И мени је чудно читање /ер ем ес/. /рə мə сə, рə сə јə, хə јə пə, о рə, рə сану/: мислио сам да би сви говорници српског то овако прочитали.

--- Крај цитата ---

Pošto ne kažem "u sə pə səu", "u də sə səu" nego "u espeesu, u deesesu", onda ja spadam u one (malobrojne?) govornike srpskog jezika koji će radije pročitati "u eremesu" (izvinjavam se pominjanim srbistima). (Bio mi je svojevremeno smešan Vuk Drašković kad je govorio o "sə pə ou" - ne znam da li i danas to radi.)

@Džo: takođe kažem "sə kə cəu". Standardno ili kolokvijalno, ne verujem da ću to menjati.

J o e:
Али ја се слажем да је /еремес/ најпрактичније решење, но, јеси ли ти заиста чуо да неко осим тебе има такав изговор?

(Правопис потврђује да се скраћеницама типа СРЈ не додају падежни наставци.)

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање