Српски језички атеље > Спојено и одвојено писање

Onlajn ili on-lajn

<< < (2/2)

Бруни:

--- Цитат: Stoundar у 17. 06. 2011. у 21.48 ---A što je nevjerovatno? Pravopis (iz 2010): plej-of, Prćić: plejof, Pravopis: fer-plej, Prćić: ferplej.

--- Крај цитата ---
Ali plejbek, fer igra, fer odnos.

Mislim da to zavisi od toga kako mi te reči izgovaramo. Onlajn se izgovara u jednom dahu, i sa samo jednim akcentom, kao jedna reč, ka i imejl (koji je, ako se sećate, P93 imao sa crticom, a ovaj 10 bez crtice). Plej-of i fer-plej se izgovaraju kao dve reči, tj. svaka od reči koje ih čine ima svoj akcenat, a ima i kratka stanka između njih, tako da se koristi crtica zato što se u srpskom još uvek osećaju kao polusloženice, a ne kao složenice. Možda će u sledećem P i plej-of postati plejof, kao št je i-mejl postao imejl. Nikad se ne zna. ;)

Belopoljanski:

--- Цитат: Jugoslava у 17. 06. 2011. у 21.34 ---Волела бих да чујем и објашњење.

--- Крај цитата ---

Не могу да дам стручно објашњење, али могу да приметим да наша норма у неким решењима прати и интернационалну терминологију и промене у њој, а тамо је израз online потиснуо старију варијанту on-line. Слично као што је e-mail постао уобичајенији као email, слило се у једну реч и појам је постао врло транспарентан, да је престала потреба да се и у запису нагласи како је реч о електронској пошти. Тако и код нас за e-mail имамо уобичајеније е-пошта, а за email просто — имејл.

Rancher:
Смета ли и вама онлајн-трговина и онлајн-семинар колико и мени? Просто не могу да сварим ту цртицу, посебно што су спојеви с овом речју, као и са офлајн, веома шаролики.

Dacko:
Smeta mi i ne koristim je.

J o e:
Мени не смета, јер потпуно разумем што су многи, па и ја, од П93 изгубили осећај за коришћење цртице. Али да је непотребна, јесте.

Навигација

[0] Списак порука

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање