Аутор тема: Regionalno akcentovanje (audio/video)  (Прочитано 1889 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже karloružni

  • Млађи члан
  • **
  • Поруке: 33
  • Говорим: nemački, engleski
  • Родно место: Nemačka
    • Српски ми није матерњи језик
Regionalno akcentovanje (audio/video)
« : 31. 01. 2015. у 20.04 »
Bilo bi dosta interesantno da imamo audio/video zapisa govornika iz različitih krajeva kako bi se moglo videti ukoliko se njihovo akcentovanje poklapa odnosno odstupa od standarda.
Evo prvog primera: https://www.youtube.com/watch?v=R33WaBXucQQ
Radi se o Draganu Veliću, predsedniku SNV Kosova i Metohije, koji je iz opštine Priština. Mesto akcenta mu je u mnogim rečima za jedan slog bliže kraju, posebno kod prezenta glagola (kao što sam ovde opisao http://forum.srpskijezickiatelje.com/index.php?topic=5065.0). Začudilo me je kako kod 1:53 min. najpre upotrebljava korektnu varijantu "nȅzavisnōst" pa se zatim "ispravlja" oblikom "nezavìsnost" - da li se ovde zaista radi o silaznom odn. uzlaznom akcentu, ne znam (ja to nikako ne čujem). U temi o glagolima sa prefiksom Joe reče da se, ako je Priština u pitanju, radi o "iktusnom naglasku". Da li to podrazumeva da nema razike između silaznih i uzlaznih niti između dugih i kratkih akcenata, i da li je ovaj snimak dobar primer za takvog govornika?
Takođe još nisam našao odgovor na pitanje da li Priština zaista pripada (ili bolje rečeneo je pripadala) kosovsko-resavskom području (gde ima i dugih i kratkih akcenata), prizrensko-južnomoravskom ili nečem trećem.

Тагови: