Аутор тема: Некакве шницле  (Прочитано 9267 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Јаца1001

  • Новајлија
  • *
  • Поруке: 23
  • Родно место: Нови Сад
    • Српски ми је матерњи језик
Некакве шницле
« : 7. 08. 2013. у 19.46 »
Поштовани, потребна ми је помоћ.
У ресторану, по мом мишљењу једемо карађорђеву, париску и бечку шницлу, као и бифтек монтекарло - све малим словом, или можда нисам у праву.

Ван мреже rade

  • Староседелац
  • *****
  • Поруке: 995
Одг.: Некакве шницле
« Одговор #1 : 7. 08. 2013. у 22.21 »
За париску и бечку  у старту си у праву, пошто се ради о придевима на -ски и -чки :) . Ако имамо Карађорђеву улицу, онда имамо и Карађорђеву шницлу. А бифтек би требало да буде "Монтекарло". 

Ван мреже Бруни

  • Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • *****
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг.: Некакве шницле
« Одговор #2 : 8. 08. 2013. у 01.31 »
Drugim rečima, ako u imenu stoji vlastita imenica, ona ide velikim slovom.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Јаца1001

  • Новајлија
  • *
  • Поруке: 23
  • Родно место: Нови Сад
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Некакве шницле
« Одговор #3 : 8. 08. 2013. у 01.36 »
Хвала на брзом одговору.
Дакле, све у свему, шарено, без обзира што је увек реч о јелу.
Заправо, треба да следим различита правила за различита јела, од примера до примера.

За придеве ми је потпуно јасно.

После сам мало детаљније прочешљала Правопис (додуше онај из1993, мораћу да набавим нови), где за имена пише да "ако је властито име, не губећи свој карактер, само примењено у именовању општег појма (као присвојна одредба или као симбол)" иде велико слово. Ту би била Карађорђева шницла.

Нашла сам и оно да "када је неки назив - упркос специфично примењеној… употреби - јасно сачувао карактер властитог имена, оправдано је писање великог слова"… али се ставља под наводнике . Да, ту бисмо сместили бифтек "Монтекарло".

У сваком случају, хвала.

Ван мреже Јаца1001

  • Новајлија
  • *
  • Поруке: 23
  • Родно место: Нови Сад
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Некакве шницле
« Одговор #4 : 8. 08. 2013. у 01.41 »
Али, Бруни, и Париз и Беч су властите именице, а овде се посматрају само као придев у називу јела, а назив јела је општи назив, па се пише малим словом. Размишљам ли добро?

Ван мреже Јаца1001

  • Новајлија
  • *
  • Поруке: 23
  • Родно место: Нови Сад
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Некакве шницле
« Одговор #5 : 8. 08. 2013. у 01.44 »
Пардон, нису именице придеви, погрешно сам се изразила, него су од властитих именица настали придеви "бечка" и "париска", а од властитог имена Карађорђе настао је присвојни придев Карађорђева (шницла, улица… шта год)


Ван мреже Бруни

  • Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • *****
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг.: Некакве шницле
« Одговор #6 : 8. 08. 2013. у 08.53 »
U primeru Pariza i Beča imaš prideve na -ski i -čki, koji obavezno idu malim slovom, bez obzira o čemu se radi. Prisvojni pridevi, ako su nastali od vlastitog imena, uvek se pišu velikim slovom. Dakle:

beogradska čaršija = bečka šnicla: Jelenina mama = Karađorđeva šnicla.

Treba samo da slediš opšta pravila o pisanju velikog slova. BTW, P93 nije najpouzdaniji kad je veliko slovo u pitanju, jer to je jedan od delova koji su pretrpeli najviše promena u ovom novom iz 2010.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Јаца1001

  • Новајлија
  • *
  • Поруке: 23
  • Родно место: Нови Сад
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Некакве шницле
« Одговор #7 : 8. 08. 2013. у 19.06 »
Цитирам уџбеник:

"Интернационална јела су већ афирмисана и прихваћена јела разних светских кухиња широм света као што је Турнедо Росини,  Италијански минестроне, пица, одрезак Естерхази, Кијевски котлет и безброј других јела препознатљивих у глобалној угоститељској индустрији."

Ако сам добро разумела, требало би "Турнедо Росини" (нисам сигурна ни шта је то), италијански минестроне, одрезак "Естерхази", кијевски котлет…

Ван мреже Шоми

  • Саркастични згубидан
  • Велики модератор
  • Староседелац
  • *****
  • Поруке: 3.679
  • People, what a bunch of bastards!
  • Говорим: енглески, немачки
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Некакве шницле
« Одговор #8 : 8. 08. 2013. у 20.28 »
Кад се напише Италијански минетстоне или Кијевски котлет, онда би ваљало писати и Шпански гаспачо, Француска „плава трака“ или чак Српски пасуљ, а то је бесмислица. Дакле, само оно што има властито име у називу иде великим словом.
Wook Karadzhitj, savremenik Jerneja Kompjutera.

Ван мреже Бруни

  • Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • *****
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг.: Некакве шницле
« Одговор #9 : 8. 08. 2013. у 20.39 »
Pardon, zar nije minestRone?

Koji to udžbenik citiraš?
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Бруни

  • Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • *****
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг.: Некакве шницле
« Одговор #10 : 8. 08. 2013. у 20.41 »
Turnedo je ime načina na koji se sprema meso (ili određeni deo životinjskog tela, jer ovde piše u zagradi file minjon). A Rosini je vlastito ime. Nije mi najjasnije zašto turnedo ide velikim slovom po tom tvom udžbeniku…
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Јаца1001

  • Новајлија
  • *
  • Поруке: 23
  • Родно место: Нови Сад
    • Српски ми је матерњи језик
Одг.: Некакве шницле
« Одговор #11 : 8. 08. 2013. у 20.50 »
Хвала на појашњењима.

Ипак не бих да говорим о аутору. Ја прегледам рад једног асистента са гастрономије, који ће вероватно у догледно време постати професор, па му помажем (он је цитирао једног професора).
Мислим да је битније исправити оно што може да се исправи.

Ван мреже Duja

  • Администратор
  • Староседелац
  • *****
  • Поруке: 2.847
Одг.: Некакве шницле
« Одговор #12 : 8. 08. 2013. у 22.08 »
Ja nešto nisam ljubitelj navodnika u sklopovima kao što su biftek "Montekarlo" ili turnedo "Rosini"; deluju mi suvišno i pomalo napadno, odnosno smatram ih opcionim u nazivima koji uključuju vlastite imenice. Ali o tome možemo nastaviti na drugoj temi.

Ван мреже Бруни

  • Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • *****
  • Поруке: 9.820
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг.: Некакве шницле
« Одговор #13 : 8. 08. 2013. у 22.49 »
Хвала на појашњењима.

Ипак не бих да говорим о аутору. Ја прегледам рад једног асистента са гастрономије, који ће вероватно у догледно време постати професор, па му помажем (он је цитирао једног професора).
Мислим да је битније исправити оно што може да се исправи.
Ja sam mislila da se radi o udžbeniku za srpski jezik.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.