Српски језички атеље > Језик и информатика
Српски облици курзива у Ворду
.:Aleph:.:
Зна ли неко како се у Ворду могу подесити?
Бруни:
Vala, meni samo ovaj srednji, a to nije srpski. Taj žuti, tj. srpski, ne znam kako da namestim. To bi bio Times New Roman, zar ne?
Ima drugi, mnogo lep font koji ima prava srpska pisana slova. Zove se Resavska BG. Mislim da pripada porodici Sans. :)
Тај фонт, Ресавска БГ, заиста је прелеп, али нажалост нема акцентована слова нити је нагласке могуће додати комбинирајућим знаковљем.
Мислим да ово јесте Тајмс, има и пример с чувеним фонтом Минион:
Решење постоји, јуче сам нашао: ако имаш Мајкрософтов Офис 2010 заједно с Proofing Tools (јао, што не волим да мешам писма…), идеш на Font > Advanced и одабереш Ligatures: Standard Only и Use Contextual Alternates. Битно: као језик текста мораш одабрати Serbian (Cyrillic, Serbia and Montenegro (Former)).
У фонту Камбрија ради без грешке.
Ако се будеш овиме бавила, јави ради ли код тебе.
Иначе, ни Правопис ни РСЈ не користе исправне облике курзива! Још је чудније да Правопис нека слова потрефи (нпр. т, п), а нека не (нпр. д).
Има ли неко лепшту фотографију или искенирану страницу? Ову сам нашао на интернету.
Зоран Ђорђевић:
--- Цитат: .:Aleph:. у 19. 08. 2011. у 09.36 ---јао, што не волим да мешам писма…
--- Крај цитата ---
То је пола секунде посла: Alt+shift и назад. Али уместо SR (lat) намести HR да те не збуњује. Онда ћеш имати EN, SR и HR.
Навигација
[0] Списак порука
[#] Следећа страница
Пређи на пуно издање