Српски језички атеље > Семантика и етимологија

Kruh, vrhnje, hlače

(1/3) > >>

Бруни:

--- Цитат ---Molim Vas da li je pravilno u srpskom jeziku reci:
 hlace, kruh, vrhnje?
--- Крај цитата ---

Duja:
Mislim da je na ovo trebalo odgovoriti direktno, ne stavljati na forum (videh ga u sandučetu; da budem iskren, mislio sam da ga je Džo procesirao ali nisam proverio).

Ne mislim da se leksika može deliti na ’pravilnu’ i ’nepravilnu’, ’srpsku’ i ’ne-srpsku’. Svaka leksika, prosto, ima neki kontekst u kojem je primerena. Ove reči pripadaju leksici koja se koristi u zapadnim krajevima, i prirodno ih koriste i Hrvati i Srbi iz tih krajeva. Stoga su i deo srpske leksike.  U formalnom izrazu u Srbiji svakako bi zvučale neuobičajeno, ali nema razloga ni zabranjivati njihovu upotrebu od stane govornika iz tih krajeva. Naravno, onda po prirodi stvari idu i uz kontekst ijekavskog izgovora.

Бруни:
Ne slažem se. I ja sam prvo mislila da treba odgovoriti direktno, ali ipak mislim da i ovakva pitanja treba da stoje na forumu, jer poveliki broj ljudi se upravo tako odnosi prema rečima koje se koriste u zapadnoj varijanti više nego u istočnoj: kao na zabranjene i dozvoljene reči. Treba ljudima obrazložiti da ništa nije "zabranjeno" niti "dozvoljeno", a pogotovu "srpsko" i "ne-srpsko",  već da se o rečima može govoriti samo kao o češćim, ređim, u upotrebi ili van upotrebe u određenoj varijanti ovog našeg jezika sa više imena.

Бруни:
Osim toga, evo i dokaza za tako nešto: Rečnik srpkoga jezika, iliti Jednotomnik, u izdanju Matice srpske, daje hlače, kruh, kruhoborstvo, krumpir, tisuća, vrhnje… Sve su to reči koje pripadaju i srpskom jeziku, i velika je greška odbacivati ih samo zato što ih koriste i Hrvati.

Duja:
Kad bolje razmislim, u pravu si. Ovde nekad uzimamo neke stvari zdravo za gotovo.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање