Српски језички атеље > Велико слово

Samo trenutak: pridev „sveti” i reč „republika” u imenima praznikâ

(1/1)

Astijanaks:
Čisto da pogledam kako izgleda, otvorio sam Pravopis SJA u odeljku o pisanju velikog slova. Nalazim da se pridev sveti piše velikim slovom čak i u imenima svetaca? Nije mi sada pri ruci, ali tako zaista stoji i u pravopisu iz 2010. godine?

Isto tako, piše Dan republike. S obzirom da se ovde reč „republika” odnosi na jednu konkretnu i da je zapravo skraćno od Republika Srbija, zar ne bi trebalo obe reči pisati velikim početnim slovom?

Бруни:
Sveti - t.41a.
Dan republike - 59. U napomeni piše da je ušlo u običaj da se piše Republika velikim slovom iz razloga koji si ti naveo, ali ne u odnosu na RS nego SFRJ. Danas se smatra da je to "republika" tip državnog uređenja a ne skraćeni oblik imena neke konkretne države, pa samim tim se piše malim slovom.

delboj:
А кад је у питању 9. јануар као Дан Републике Српске? Онда и скраћено Дан Републике с великим Р?

Pomaze_Bog:

--- Цитат: Astijanaks у 13. 06. 2013. у 17.09 ---Čisto da pogledam kako izgleda, otvorio sam Pravopis SJA u odeljku o pisanju velikog slova. Nalazim da se pridev sveti piše velikim slovom čak i u imenima svetaca? Nije mi sada pri ruci, ali tako zaista stoji i u pravopisu iz 2010. godine?

--- Крај цитата ---
И ја се, као дипломирани теолог, јежим ове чињенице. Каква инфлација!

Навигација

[0] Списак порука

Пређи на пуно издање