Српски језички атеље > Правопис

Ekavica, ijekavica i ikavica

<< < (2/4) > >>

Бруни:

--- Цитат: vukvuk у  8. 03. 2012. у 15.35 ---Kao što je Duja već objasnio, refleksi jata nisu sasvim ujednačeni, pa i u ekavskim govorima ima pojedinačnih jekavizama (klješta) i sistemskih ikavizama (star > stariji, a ne stareji), a u ijekavskim opet ima pojedinačnih (zenica) i sistemskih ekavizama (vrijeme > vremena, a ne vrjemena) i ikavizama (voljeti > volio, a ne voljeo). (Ekavizmi, jekavizmi, ikavizmi ne znače nužno da su to oblici preuzeti iz ekavskih, ijekavskih, ikavskih dijalekata, već samo da odstupaju od uobičajene zamene jata u tom dijalektu.)

Problem sa glagolima VI vrste (videti, leteti, sedeti…) je taj što postoji neuravnoteženost između oblika jednine muškog roda participa (vidio) s jedne strane i infinitiva (vidjeti) i ostalih oblika participa (vidjela, vidjeli) sa druge. Pošto su osnove infinitiva i participa kod svih drugih glagola iste, sistem vrši pritisak da se i ovde izvrši poravnavanje oblika (prema obliku muškog roda participa, jer je on sigurno mnogo češći od infinitiva, a izgleda kao da je češći i od svih drugih oblika participa zajedno), pa se zato razgovorno sreće letiti, letila, letili, a čak je i norma prihvatila sjediti, sjedila, sjedili.

Razlika je nastala tako što je jat pred /o/ (kao i jat iza /r/) imalo drugačiji razvoj nego u drugim kontekstima (bilo da je razvoj išao direktno ěo > io ili indirektno ěo > ieo > io, dok je u drugim kontekstima išlo ě > ie > je/ije).

--- Крај цитата ---
Vuče, lepo objašnjenje. Rado bih ga stavila među Nedoumice, ali ne znam kako da je nazovem? Ijekavica: Volio ili Voljeo? Imate li neki predlog?

J o e:
То све има у Правопису, на линку који је Дуја дао. Но, ако стављаш, немој имплицирати да је недоумица у избору између екавског и ијекавског, јер је то налик питању: „Јел’ се каже шаргарепа или кромпир?“.

Бруни:
Ne bre :P , mislila sam da bude nedoumica između volio i voljeo, jer sam primetila da ijekavičari imaju često tu nedoumicu.

(Stvarno ponekad pomislim da pričam mnogo nerazumljivo ili da drugi misle da sam tupče  :hehe: )PS:Nešto nisam videla da piše baš isto ovo što je Vuk rekao. Možda je ista tema, ali objašnjeno na drugačiji način.

J o e:
Извињавам се, ја сам прочитао Волио или волео.

J o e:
Све осим средњег пасуса експлицитно пише. Ако стављаш, немој оно „a čak je i norma prihvatila sjediti, sjedila, sjedili“, јер П10 даје само сједјети, сједио-сједјела.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање