Српски језички атеље > Интерпункција

em i en crta..

(1/4) > >>

Бруни:
Pitanje je sledeće:  da li su ove dve crte oduvek postojale u srpslom pravopisu, ili su uvedene nakon razvitka informatike, da li postoje neka pravila kad se piše jedna kad druga, da li ima pravila koliko su dugačke (osim onog da je crta (pretpostavljamo em) duplo duža od crtice). Da li je to uopšte stvar pravopisa ili tipografije?

Pričasmo nešto o ovom već ali davno to beše, a možda mi je to i neko pričao privatno, ne sećam se. Vidim da je Džo stavio sliku i em i en crte u naš pravopis, ali u samom tekstu nema ništa o tome (tekst iz P93).

Зоран Ђорђевић:
Постојала је одувек. Као и правила кад се користе са размаком пре и после. Нема везе са информатиком.

J o e:

--- Цитат: Бруни у 21. 12. 2010. у 19.08 ---Pričasmo nešto o ovom već ali davno to beše, a možda mi je to i neko pričao privatno, ne sećam se. Vidim da je Džo stavio sliku i em i en crte u naš pravopis, ali u samom tekstu nema ništa o tome (tekst iz P93).

--- Крај цитата ---

Како нема: http://www.srpskijezickiatelje.com/pravopis:crta#toc3 ?

Мислим да се нису обе користиле у нашем правопису (баш ћу проверити Белића и П60), то нам је, колико знам, дошло од Немаца.

Ево, има и на Вики о томе: http://en.wikipedia.org/wiki/Dash .

Бруни:

--- Цитат: Зоран Ђорђевић у 21. 12. 2010. у 22.23 ---Постојала је одувек. Као и правила кад се користе са размаком пре и после. Нема везе са информатиком.

--- Крај цитата ---

Postojala je, ali koja? em ili en? Ili obe? Pošto se radi o dve crte, da li pravila koja stoje u pravopisu se odnose na obe ili se neka odnose na em a druga ne en crtu? Em i en crta postoje u engleskom, pa sam stoga pomislila da je en crta uvedena preko engleskog i preko informatike…

Džo, ne zanima mene em i en crta u engleskom, nego u srpskom… To na našem sajtu je vrlo šturo i ne govori ništa od onog što mene zanima…

J o e:
Kažem ti da ne znam više o srpskom. Pogledaću kako je u starijim pravopisima.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање