Српски језички атеље > Интерпункција

Угласти наводници

(1/2) > >>

Rancher:
У Правопису из 1994. помињу се „графичке варијације“ наводника: два начина писања ресичастих наводника и угласти наводници. Ипак, тог пасуса у новом Правопису нема. Да ли то значи да се угласти наводници протерују и да их више не ваља користити? Мени су визуелно надмоћнији од ресичастих. Волим да прочитам чланак на руској Википедији са њима, додуше они користе «спољашње», а ми »унутрашње«.

Штета што их више нема. :fuj to:

Часлав Илић:
Баш сам и ја хтео да питам за мишљења о овоме, него све заборавим. Некако ми чудно да су, прво, изопштили све варијанте осим „”, а затим, ако јесу, да нису то макар изричито нагласили („за разлику од П 1994…“, „не постоји више потреба за…“ и сл).

Stoundar:
Možda su samo sažimali tekst, smatrajući da to nije stvar pravopisa (kao što su izbacili poglavlje o imenima).

Dacko:
A stvarno ne bi ni trebalo da bude stvar pravopisa (sem kad je reč o pisanim navodnicima, znači onim kojima decu uče u školi), nego grafičkog urednika i politike izdavačke kuće. Nekom je zgodno da izdvoji tekst italikom, nekome da koristi uglaste navodnike, nekome da mu navodnici izgledaju ovako „“ jer zbog skraćenih navodnika u vidu podignutih zareza koji se često nađu neposredno uz zatvorene navodnike nije pregledno koristiti ove „”. Grafički prikaz nije naročito bitan sve dok je čitaocima jasno šta je izdvojeno i zašto je izdvojeno. Iako bih u rukopisu ili đacima na tabli uvek napisala donje i gornje navodnike kao što ih u Bukvaru pišu, u forumskim porukama najčešće koristim kratke navodnike jer mi je najlakše da ih ukucam (naši navodnici su mi memorisani na F tipkama, ali to radi samo kad kucam u Vordu pa kopiram u polje za odgovor, za šta nemam uvek ni vremena), i niko se nije pobunio da mu proizvoljan odabir navodnika ometa čitanje posta. Hm, možda će sad. :hehe:

VPF:
Моје је тумачење да је нови Правопис одустао од нормирања графичког стила наводника, што је океј. То што сам Правопис користи само један облик, не схватам као имплицитно правило да се само тај облик сме користити. Али и даље испадамо глупи у друштву ако у српском тексту безразложно користимо страни стил наводника.

Угласти су код нас углавном били популарни у 20. веку, и чини ми се да већ дуго та популарност јењава. Нисам нашао српску (ни хрватску итд.) књигу из 19. века с угластим наводницима - сви су били „овакви“. Енглески "усправни" наводници су наслеђе писаћих машина и мислим да их још увек треба трпети у неформалним облицима куцаног текста, кад знамо да је напорно тражити боље.

(Ја сам сад на рачунару где ми „српски“ распоред тастатуре убацује ”ове” наводнике, и док га не поправим мрзи ме да их исправљам у форумским порукама. Знам да тиме испадам глуп у друштву.)

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

Пређи на пуно издање