Српски језички атеље > Интерпункција

Датуми и сати

<< < (2/7) > >>

Belopoljanski:
Само још пар појашњења о датумској нотацији:

1. Да ли је, на крају, грешка писање нуле испред једноцифреног броја дана или месеца? На пример, 03. 10. 2011?

2. Да ли је празнина након тачке обавезна и да ли постоје неки савети у вези са карактером којим ће бити приказивана у текстовима у електронском формату? На пример, краћи размак, непреламајући размак и сл.?

Што се тиче временске, да ли је још нека прописана осим оне са тачком? На пример, 16 ч 27 мин или 1627 (да ли се минути подвлаче, два пута подвлаче или не подвлаче уопште?), како често видимо?

J o e:
1. Клајн каже да је нула оправдана само у списковима (вероватно тамо где је компјутер аутоматски убацује). Ако сам пишеш датум у тексту или сл., јесте грешка.

2. Није експлицитно (мислим) нигде наведено. Али пошто иде размак кад се месеци пишу римски и словима, онда је логично да иде и овде, нарочито што није у питању никакав однос децималних и сл. записа (као код времена).

3. Правопис не помиње.

Belopoljanski:
Хвала.

(Не знам због чега ми је остало у сећању да се датуми пишу без размака иза тачке, нарочито што сам ту праксу код себе уочио тек однедавно.  :-/ Једно је сигурно: неће се понављати.)

J o e:
Да, не рекох, вероватно типографи боље знају какав размак тачно иде: сигурно је онај непреламајући, ал’ не знам у којој дужини. Неко је то помињао на В., да л’ Часлав или неко други…

Бруни:
Da ne otvaram novu temu, jer ovo može i ovde da se uklopi: novo pitanje na njiki, mene dovelo u nedoumicu: znamo da se u zapisivanju vremena sati i minuti odvajaju tačkom. Ali, šta u sportu, kad imamo i sekunde i desetinke?

2 сата 5 минута 17 секунди и 24 десетинке = 02.05.17.24

Ili nešto drugo?

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање