Српски језички атеље > Интерпункција

три тачке

<< < (2/2)

J o e:

--- Цитат: Бојан Башић у  5. 12. 2020. у 07.31 ---mada nisam siguran koliko se čvrsto možemo pouzdati u to, budući da u istoj ovoj t. 168(5), nekoliko redova ranije, postoje i tri tačke na kraju rečenice s razmakom pre njih, za šta ne vidim opravdanje.

--- Крај цитата ---

И не само због те (могуће) омашке већ на првом месту зато што не постоје имплицитна правописна правила. Ако је правопису задатак да јасно изрекне норму, онда нека то учини. Сетимо се и непотребних расправа о облику завршних наводника (“ vs. ”).

Dacko:
Kod nas je i pravilo o razmaku posle tačke ili zareza implicitno i zaključuje se iz primera, dok su beline jasno i glasno pomenuli samo obrađujući odmaknutu crtu. U hrvatskom pravopisu sve je lepo precizirano: https://pravopis.hr/pravilo/bjelina/54/ i oni recimo normiraju razmak posle tri tačke.

Nedda:
Moje skromno mišljenje…

Ako je izostavljen nekakav tekst između, treba da stoje tri tačke sa razmakom i ispred i iza. Da li će se one stavljati u uglaste zadrage, pretpostavljam da da.
Ako se rečenica nastavlja samo posle kraće pauze, treba tri tačke da se pišu uz završnu reč, a onda da se napravi razmak pa da se krene dalje sa tekstom.

Ako rečenica počinje sa tri tačke, napraviti razmak i nastaviti rečenicu malim slovom.

Ima li ovo smisla po vama?

Dacko:
Pa da. U prvom slučaju uglaste zagrade obavezno kako bi se stavilo do znanja da pauza nije u samom tekstu, nego da je deo izostavio onaj ko ga citira. U trećem slučaju zavisi od toga da li je prvi deo rečenice izostavljen ili tri tačke predstavljaju samo neku pauzu, ćutanje, pa posle njih rečenica normalno počinje, onda bi ipak bilo veliko slovo.

J o e:
Само да додам да заграде не морају нужно бити угласте. У текстовима опште намене, где је тај поступак редак, срећу се и обле: текст (…) текст.

Навигација

[0] Списак порука

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање