Аутор тема: Crta u rečenici  (Прочитано 2913 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.857
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Crta u rečenici
« : 18. 02. 2013. у 09.18 »
U jednom članku Vremena, stoji ovako:
Цитат
Jedan glumac – Džon Vilkis But – je ubio Linkolna; drugi – Danijel Dej Luis – ga je oživeo.

Strašno mi smeta ovo JE i GA iza crte. Rečunam da je crta kao zarez, pa stoga ne bi ni trebalo da stoje to JE i GA iza nje, ali opet, ni sledeća rečenica mi ne zvuči ok.

Цитат
Jedan glumac – Džon Vilkis But –  ubio je Linkolna; drugi – Danijel Dej Luis – oživeo ga je.

Ajd, ovaj prvi deo sa JE je ok. Ali ovaj drugi, nikako mi ne zvuči. Da li je barem gramatički ispravan?
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.847
Одг.: Crta u rečenici
« Одговор #1 : 18. 02. 2013. у 09.38 »
Mislim da se ovde sukobljavaju "vizuelno", odnosno logičko, i "audijelno", odnosno prozodijsko. Da pojasnim:

Crtu, vizuelno, doživljavamo kao granice umetnutog teksta, koji se može ispustiti bez logičkog gubitka. Kada to učinimo s ovom rečenicom, dobijamo drugi oživeo ga je, što je negramatično.

Prozodijski, očekujemo da klitici prethodi naglašena reč, a ne pauza. Kada bi čula izgovoreno drugi | Danijel Dej Luis | oživeo ga je, ne bi ti naročito smetalo, jer je prozodija baš kakvu očekuješ. Naprotiv, u drugi | Danijel Dej Luis | ga je oživeo, ovaj kraj para uši, jer ga je nema na šta da se nasloni.

E sad, u ovakvoj postavci rečenice, gde treba da vežemo dva glumca, nemam baš ideju kako je formulisati a da bude potpuno stilski OK.

Ван мреже J o e

• Велики модератор
  • Староседелац
  • Поруке: 5.245
« Одговор #2 : 18. 02. 2013. у 13.47 »
Други оживео га је није неграматично, него стилски маркирано.

Мени су црте ту мало пренападне. Шта фали обичним зарезима?

Преформулисано би могло бити: Један глумац, …, Линколна је убио, а оживео га је други, …, мада се ту губи синтактички паралелизам; но, бар нема последица по фокализацију.

Ван мреже Duja

• Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 2.847
« Одговор #3 : 18. 02. 2013. у 13.53 »
Преформулисано би могло бити: Један глумац, …, Линколна је убио, а оживео га је други, …, мада се ту губи синтактички паралелизам; но, бар нема последица по фокализацију.

Da, na dobrom si tragu:

Linkolna je ubio jedan glumac, Džon Vilkis But, a oživeo ga je drugi, Danijel Dej Luis.

ne vidim neke razlike u fokusu između ove rečenice i originala, a stil je kudikamo bolji.

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.857
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
« Одговор #4 : 18. 02. 2013. у 14.28 »
Da, ovo Dujino bi moglo da se uklopi i stilski i što se tiče gramatičke ispravnosti. Ako baš vole crte, mogu ispred imena da stave crtu umesto zarez. Tako bi možda dobili to stavljanje akcenta na te dve osobe sa istim zanimanjem, a tako raličitim delima koja su učinili u vezi sa Linkolnom.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Тагови: