Nisam ja prevela retard, ali sam se onda zamislila oko nastanka reci retard (kasniti, nekome kazemo da je retard, a ucili smo iz psihologije sta znaci to zapravo, i to ne bi trebalo da bude uvredljivo, tj. ne treba sa time da se igraju i tako se vredjaju, u mojoj srednjoj je to prstalo sa svih strana- Retradu jedan, debilu, moronu.. A zapravo to nije za igru i vredjanje, vec se mora gledati na drugaciji nacin.. Sad sam se i ja pogubila u moru svih tih psiholoskih termina..)
Aham.. A kada pisem cirilicom? Egzit-u? (sad nemam ovde cirilicu) onda ima crtice? Plus sto sma to prevela na srpski, pa onda ima? A onda i zbog toga sto je to naziv festivala/organizacija?
Same vezbe prevodjenja su nam… da ja stvarno mislim (ne da mislim, nego vidim koliko mi se i recnik pokvario, i koliko sam postala glupa, glupa.. da ja vise ne znam ni sta je ispravno a sta pogresno.. i tako se ja jedem, a meni cir samo radi i radi..
)
Isla sam na google translate, oni imaju tastaturu (pa izaberem jezik, kliknem na ono dugme gde je tastatura, i prikaze mi se i ja lepo kuckam/klikcem, a imaju i onaj listing (da cujem kako se sta kaze, pa cu isproveravati za fr, posto imam el. fr. recnik LPR, i on ima da cujem izgovor, ali nazalost nema transkripciju za neke glagole (a to mi znaci zbog muklog e, kada propada, da bih proverila sa onim pravilima.. i da ne duzim dalje jer sam se upetljala u to i profesorka kaze da to ne radim, ali ja to radim i ne mogu protiv sebe. Nauci osnovno, ne kopaj dalje, imas to sto trebas da znas, dovoljno ti je, ali jok… ja moram da kopam, da proveravam, da uporedjujem..
)))
Inace, jako me nerviraju glasovi.. i oni na google translate i u recniku (tom elektronskom Le Petit Robert)
Inace google translate jakoooo koci (bar meni) i nece da mi usvoji kada ispravim prevod, kao i da zapamti novu rec. Tako sam se iznervirala pre neko vece kada sam dodavala za prababu.. ono zapelo za grand-mere.. uff.. i ispravim, i opet ukucam prababa i ono opet grand-mere.. uff..
nego sad razmisljam da li treba retarde.. jooj.. opet se gubim svemu tome.. nervira me vise teorija
imam osecaj da ce mi puci film i stvarno upisati akademiju lepe umetnosti..