Аутор тема: Како нЕстају речи  (Прочитано 1821 пута)

0 корисника и 1 гост прегледају ову тему.

Ван мреже 280561

• Новајлија
  • *
  • Поруке: 4
  • Говорим: енглески, руски
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
Како нЕстају речи
« : 6. 06. 2013. у 14.02 »
Има десетак година како сам игром случаја доспео у Русију, при том не знајући ни реч руског. Барем сам тако мислио. Испоставило се да много добро знам руски. Наиме, врло брзо сам дошао до закључка "ако користим што је могуће старију српску реч, то је већа вероватноћа да ће ме Рус разумети".
Е тамо сам се сусрео са многим речима које код нас нисам никад ми чуо а ни прочитао и биле су ми више него разумљиве.
Нпр. ПОГОДА и НЕПОГОДА. Код нас никада нисам чуо за ПОГОДУ, а код Руса она представља време у климатском смислу. Не разумем како/ где се код нас изгубила ПОГОДА, с обзиром да НЕПОГОДУ имамо и то у истом значењу као и Руси.
И код Руса сам сусрео сличне ствари. Нпр. Они ПЕЛЕНЕ дете са ПОДГУЗНИКОМ, а ми повијамо дете у ПЕЛЕНЕ. Код њих су ПЕЛЕНЕ глагол а код нас именица, а везано је за исту радњу. Али мене много више фацинира реч ПОДГУЗНИК која ја не српском више него разумљива, с обзиром да дата ствара иде ПОД ГУЗУ. Још интересантније је да у Руса не постоји реч ГУЗА, али ово што иде под гузу још увек постоји.

Оно што ме занима је, куде се дедоше многе речи, и на самом делу, како речи уопште НЕСТАЈУ из неког језика?

Ван мреже Бруни

• Девојчица!!!
  • Администратор
  • Староседелац
  • Поруке: 9.862
  • Сајбер зевзек…
  • Говорим: шпански, енглески
  • Родно место: Београд
    • Српски ми је матерњи језик
    • Српски језички атеље
Одг.: Како нЕстају речи
« Одговор #1 : 6. 06. 2013. у 15.50 »
Pa nestaju isto kao što nastaju. Kao što se napravi nova reč kad se za novom rečju ukaže potreba da se imenuje neka radnja, predmet ili pojava, tako reč može da nestane kada se ili pojavi neka druga reč koja je zameni, ili ono što ta reč označava postane deo prošlosti. Npr. mnogi starinski zanati kao i ceo vokabular vezan za njih u mnogim slučajima postaje arhaičan, jer se naprosto taj zanat više ne praktikuje.
Don’t ask me why I am a vegan, ask yourself why you’re not.

Тагови: