Тражећи употребу "да конструкције" у "жутој" Граматици Станојчића и Поповића сам видео да се футур гради само конструкцијом хтети + инфинитив што значи да већина Срба (укључујући и мене) углавном неправилно користи овај глаголски облик! АУ!
Ne razumem baš. Kako "nepravilno"? Misliš da je "
ja ću da vidim"
nepravilno?
Ako se budeš malo družio s nama na forumu, videćeš da izbegavamo pojmove kao što su
pravilno i
nepravilno, i radije koristimo izraze kao što su
standardno ili
normirano, odnosno
nestandardno. Naime, prvo narod govori nekim jezikom, koji je po prirodi stvari šarolik, a onda se pravopisci sastanu pa odluče šta od mnoštva tih osobina da postane standard, a šta će ostati regionalizam. Pri tome, nije ni taj standard uvek crn i beo (nepravilno/pravilno), nego postoje i neke nijanse. Pravi lingvista, naučnik (koji nije indoktriniran "Jedan Ispravni Jezik" ideologijom, koja je nažalost česta i u našim akademskim krugovima i u plebsu) retko će upotrebiti termin "ispravno" i "neispravno".
Dakle, bar u teoriji, ne može deset miliona ljudi, odnosno "većina Srba" kao što kažeš, da govori svoj maternji jezik
nepravilno. To što gramatika samo konstrukciju
hteti+infinitiv krsti "futurom" ne znači da konstrukcija "
ja ću da vidim" nema značenje budućeg vremena, niti da je nestandardna. To što se o njoj ne uči u školi ne znači da ne postoji i da nije legitimna: školski program uključuje nužna skraćenja, pojednostavljenja i prilagođenja kompleksne problematike uzrastu čitalaca.
Raspisao sam se malo van teme, možda se neće svi složiti sa mnom (ni mi se ovde ne slažemo o svim stvarima), ali u tome je i suština rasprave, zar ne? Ne bi bilo zanimljivo inače…