Српски језички атеље > Правопис

Корона вирус, корона-вирус или коронавирус

<< < (2/9) > >>

Бојан Башић:
Evo (možda neočekivanog) obrta: http://www.ossj.rs/odluke-i-saopstenja/pisanje-naziva-jednog-virusa/

Nedda:
I dalje ne shvatam ko je u pravu, tj. za koju varijantu se odlučiti.

Жиле:
Таман се зарадовах да је коначно коронавирус(и), кад оно… Ух  [bonk]

Rancher:

--- Цитат: Бојан Башић у 11. 02. 2020. у 16.04 ---Evo (možda neočekivanog) obrta: http://www.ossj.rs/odluke-i-saopstenja/pisanje-naziva-jednog-virusa/

--- Крај цитата ---
Што се мене тиче, јесте неочекиван. И сами су написали да је то тип вируса. У главу ми се урезало оно што је Џо једном поменуо, а то је опозиција каквоћа : којина. По њој би ваљда требало корона вирус (ако занемаримо варијанту са спојеним писањем). Заправо су тек данас именовали ову врсту коронавируса — COVID-19.

J o e:
По потпису без означавања улоге у стварању одлуке, којег на другим таквим документима нема, делује као да је то одлучио сам Танасић. Већ њена форма – понављања реченог, графичко неразликовање метајезика од примера, типографске грешке  – наводи на помисао да је писана збрда-здола. А да о томе што су пословично агилни па су се јавили када су сви већ стекли језичку навику и добили (опречне) лекторске и језикофилске препоруке – и не говоримо.

Отуд ће свако паметан рећи ово:

--- Цитат: Nedda у 12. 02. 2020. у 00.58 ---I dalje ne shvatam ko je u pravu, tj. za koju varijantu se odlučiti.

--- Крај цитата ---

Али одлука је спорна и у својој суштини. Корона није име вируса, макар судећи по досадашњој употреби. За разлику од свих других примера које тако „вешто“ предочава Танасић, ова реч се – и иначе, али посебно у овом споју – не употребљава самостално. Је ли где објављено да се људи разболевају од короне? Тако би неинтуитивно било рећи вирус рота, за разлику од еболе која се употребљавала самостално и стога заслуживала могућност мењања позиције.

(Да се боље разуме моје неповерење у председника Одбора. Ако се сећате, то је човек који је у Политици у ауторском чланку написао нешто у стилу: волели бисмо ми да допустимо укорењене облике као требали, за то има пуно разлога, али нажалост норма то не дозвољава. [iznenadjen] [iznenadjen] На такве научне громаде треба пустити Каповића и слурповце.)


--- Цитат: Rancher у 12. 02. 2020. у 04.34 ---У главу ми се урезало оно што је Џо једном поменуо, а то је опозиција каквоћа : којина. По њој би ваљда требало корона вирус (ако занемаримо варијанту са спојеним писањем).

--- Крај цитата ---

Зар сам ту опозицију доводио у везу са спојеним писањем? Сад ми то, овако без примера, не делује логично.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање