Српски језички атеље > Правопис

Корона вирус, корона-вирус или коронавирус

<< < (4/9) > >>

delboj:

--- Цитат: J o e у 12. 02. 2020. у 12.57 ---Како то мислиш? Управо је човек рекао да је атрибутив, чим га смешта иза именице. Придев би био атрибут и типично би стајао испред.

--- Крај цитата ---
Па мислим да је сврстао варијанту коронавирус у попридјевљене именице.

Dacko:

--- Цитат: delboj у 12. 02. 2020. у 12.47 ---Па ништа ме не може зачудити што долази од мог старог професора Срета. Човјек је легенда.

--- Крај цитата ---
I meni je predavao i slavno se blamirao, tako da ne me uopšte ne iznenađuje što je tu gde jeste u ovom društvu i u ovakvom sistemu.

J o e:

--- Цитат: delboj у 12. 02. 2020. у 18.19 ---Па мислим да је сврстао варијанту коронавирус у попридјевљене именице.

--- Крај цитата ---

А говори ли ишта из текста у прилог том мишљењу? Ја заиста не видим ни словце. Човек све време говори о односу између две именице.

Али хвала ти што си ме натерао да још једном погледам сочињеније и уочим још једну велику грешку. Текст је толико вишеслојан…  [lol] Дакле, човек преко колена пресеца да је у питању атрибутивна конструкција, „само“ и не уме баш да одреди шта је атрибутив. Иако каже да је корона тип вируса и да се појмови ређају од ширег ка ужем значењу (што одговара првој групи атрибутива из Поповићеве класификације, тип птица селица), он тврди да је атрибутив реч вирус. [kuku]

delboj:
Па ако је оцијенио да треба вирус корона, а одбацује варијанту коронавирус, ја сам извукао такав закључак.

Срето се мало заиграо.

J o e:
Осим што се још ништа није усталило од понуђених начина писања, рекао бих да се све чешће чује самостално корона, што раније није било, тако да Срети и без заслуге ствари иду наруку.

Али у међувремену се јавила недоумица: Ковид-19 или ковид-19 (плус варијанте без цртице, плус варијанте без транскрибовања), затим од ковида-19, од Ковида 19, од Ковид-19 и томе слично.

И још, као главно: шта је вирус а шта болест коју он узрокује? Редовно се јавља: од вируса Ковид-19, што није фактички тачно (а неки паметни српски прескриптивиста би смислио да је и плеонастично).

Но, сад већ постаје неумесно ситничарити о томе.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање