Српски језички атеље > Правопис

Корона вирус, корона-вирус или коронавирус

<< < (3/9) > >>

Rancher:

--- Цитат: J o e у 12. 02. 2020. у 09.05 ---Зар сам ту опозицију доводио у везу са спојеним писањем? Сад ми то, овако без примера, не делује логично.

--- Крај цитата ---
Ниси, ниси. Мислио сам искључиво на положај ужег појма.

(Мени већ дуже време нема дугмета за лајковање.  [ccc])

delboj:

--- Цитат: Бојан Башић у 11. 02. 2020. у 16.04 ---Evo (možda neočekivanog) obrta: http://www.ossj.rs/odluke-i-saopstenja/pisanje-naziva-jednog-virusa/

--- Крај цитата ---
Па ништа ме не може зачудити што долази од мог старог професора Срета. Човјек је легенда.

Значи да је ипак он сврстао ово у попридјевљене именице и овим очито побија оно што је правопис у некој мјери био дозволио.

Е сад, скроз је друга ствар што овај вирус вјероватно не би требало да се сврста у попридјевљене именице.

J o e:

--- Цитат: delboj у 12. 02. 2020. у 12.47 ---Значи да је ипак он сврстао ово у попридјевљене именице и овим очито побија оно што је правопис у некој мјери био дозволио.

--- Крај цитата ---

Како то мислиш? Управо је човек рекао да је атрибутив, чим га смешта иза именице. Придев би био атрибут и типично би стајао испред.

J o e:
Читам поново „легендину“ аргументацију. Почетна премиса је ово:

--- Цитат ---Наиме, ова конструкција у српском језику потпада под атрибутивне конструкције
--- Крај цитата ---

Само, ко каже да је она тачна? Нема доказа, нема ничега – само „мишљење“ (ипак није одлука).

Бојан Башић:

--- Цитат: J o e у 12. 02. 2020. у 09.05 ---…наводи на помисао да је писана збрда-здола. А да о томе што су пословично агилни…
--- Крај цитата ---

E, jesi neskroman, pa kako može istovremeno da bude agilno i da ne bude zbrda-zdola? To je međusobno kontradiktorno, može samo jedno od ta dva, ili eventualno nijedno (kao u ovom primeru). :D

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање