Српски језички атеље > Велико слово

Црква светог Марка

<< < (6/6)

Duja:
S mejla:

--- Цитат ---Kako se pravilno piše HRAM SABOR SVETIH APOSTOLA?
--- Крај цитата ---
(Uzgred, taj se nalazi u Apatinu.)

J o e:
Правопис не предвиђа такве случајеве. Има само ова два модела:
(1) Високи Дечани, Свети Петар на Лиму;
(2) Црква Успења, Храм Светога Саве.

У првом моделу реч црква, храм, манастир не би била део назива, већ описни атрибутив, будући да се синтагма може употребљавати и без ње: Био сам у Високим Дечанима / Био сам у манастиру Високи Дечани. У другом случају нека од тих речи је већ употребљена у називу као главна, а остали чланови су атрибути: Био сам у Цркви Успења / Успенској цркви.

Ово је неки — чини ми се, невешти — амалгам, као у доба соц-бирократизма, где свака организација мора имати шири описни и ужи фигуративни назив, као Основна школа „Петар Кочић“, Фудбалски клуб „Црвена звезда“. Цркве немају своје „фигуративне називе“, осим ако то није традицијом устаљено, већ се увек именују општом речју (црква, храм) и називом празника коме су посвећене. У овом случају ја бих написао или Православни храм Сабора светих апостола или, нерадије, православни храм Сабор светих апостола. (Мада би свети апостоли могли ићи и по моделу Света браћа.)

Duša:
А када је у питању манастир. Јасно ми је да на почетку реченице иде велико слово, нпр. Манастир Тврдош и сл.
Али када се налази у реченици, нпр.:
Идемо у манастир Тврдош.
Или
Идемо у Манастир Тврдош.

Хвала унапријед. :)

Dacko:
Idemo u manastir Tvrdoš, u manastir Hilandar, u crkvu Ružicu ili katedralu Notr Dam, tu tip bogomolje nije obavezni deo imena jer je samo ime u nominativu i može upotrebljavati i bez tog dodatka (bili smo u Hilandaru, u Ružici), to su primeri kao u prvom modelu iz Džoovog posta.

Навигација

[0] Списак порука

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање