Radili smo srednjovekovnu knjizevnost Francuske, i tu je pocela malo da se uplice oblast koja mene zanima
ali samo se malo uplice.. Svet cudesnog od strane Boga a potom i svet cudesnog za koji kazu ako verujes u taj svet, onda ne verujes u Boga. Magija, magicna bica, magicna desavanja ( radnje, sta god.. ). Pominje se Merlin kao neki carobnjak, veliki druid ( iako se u FR. pominjali drudi i pre samog Merlina ( nazalost, nisam upucena pa da imam neku literaturu, stoga bih volela i za ovo da dobijem preporuke koje knjige traziti a da se tice uopsteno za sve carobnjake, da bas vidim o cemu oni to misle tj. sta si mislili, a kako su ih drugi videli i kako sada gledaju ljudi na sve to magicno
) vise kao Merlen, Merlan ( mada se u istoj knjizi jedan isti covek zove na razlicite nacine pa mi je zato lose kada citam
zaboravniji je od mene.. ) ali se nazalost pominje samo tako usput kao carobnjak odnosno savetnik Artura.. Cini mi se da je ta magicna strana vise uradjena za nas decu ( jos uvek se tako izjasnjavam i to ce biti tako narednih 80 godina xD ) a da je zapravo stvar nekako obicna, kao neki travar, pravio cajeve da Artur bude jak, davao savete…
Pa, da li moze literatura da ja to bolje proucim, kao i ta strucna ozbiljna i ova za nas decu
Pored njega, naravno, da li moze i neka koja se bavi mitskim bicima, sto iz francuske price, sto nase ( uopsteno slovenska ), grcka.. Ponajvise sam pokrenuta zbog Merlina, potom zbog raznih serija o patuljcima, vilama, vilenjacima,.. pa cuveni cratac o patuljcima koji skupljaju zlatnike, sto mi je prababa bila iz Vlaskog kraja i cula sam raznih prica i sve mi to deluje nekako zanimljivo, mada i u neki ruku.. zastrasujuce, da je bolje da ne cackam nista hehe
ali bih volela da znam to malo bolje.. Bila je cak i odlicna emisija na RTS-u, mada nisam uspela da ispratim sve epizode zbog obaveza, a onda i crtac Let zmajeva.
Eto.. Ko ima sta da preporuci, link, literatura ( kao knjiga, vise mi je muka od raznih pdf-ova, word-ova.. faks.. ponesi lap top pa uci..
)
Posle cu zatraziti i nesto decije..
bas decije
// vidim da imam gresaka..