Српски језички атеље > Језик је огледало душе

Čuvajmo srpski jezik…

<< < (2/3) > >>

Зоран Ђорђевић:

--- Цитат: alfaholic у 20. 08. 2019. у 19.39 ---Ima onaj vic u kome pita sin crv tatu crva zašto neki drugi crvi žive u jabuci, a oni u izmetu. Na to mu tata odgovara: "Pa zato, sine, što je ovo naša otadžbina."

--- Крај цитата ---
Има и онај виц кад се Мађарица поверава комшиници Српкињи:
-  "Моја муж је лоше у кревету".
-   "Мислила си - мој муж"?
-   "Не, твој је добар, него моја."

Мађари немају родове, а акценат им је увек на првом слогу, па су ретки они које не можеш да провалиш.

alfaholic:

--- Цитат: Зоран Ђорђевић у 22. 08. 2019. у 10.23 ---Кажеш:  Ja se uvek zapitam od čega to da ga čuvamo i kakva mu to opasnost preti. Пропустио си да питаш: зашто да га чувамо?

--- Крај цитата ---

Da, "zašto" je vrlo dobro pitanje. Podseća me na one koji se snažno bore protiv modernih tehnologija, a u isto vreme imaju stakla na prozorima i tekuću vodu u česmi. Ili one koji su glasni protivnici "zapada" sa likom Putina na majici, a onda svakodnevno obilaze ambasadu upravo neke zapadne države držeći iPhone u džepu i vozeći nemački automobil.

delboj:
Od koga ga čuvamo? Od uništavanja. Nažalost, trenutno niko ne primjenjuje bilo šta što bi moglo dati neke rezultate.

alfaholic:

--- Цитат: delboj у 28. 08. 2019. у 19.33 ---Od koga ga čuvamo? Od uništavanja. Nažalost, trenutno niko ne primjenjuje bilo šta što bi moglo dati neke rezultate.

--- Крај цитата ---

A kako se uništava jezik?

Зоран Ђорђевић:

--- Цитат: alfaholic у 29. 08. 2019. у 17.53 ---A kako se uništava jezik?

--- Крај цитата ---
Неприкладна реч је "уништавати". Ја бих направио грубо поређење да се према језику односимо немарно, безосећајно, као према рекама и потоцима. .
Језик се не уништава, али се упрошћава, вокабулар просечног човека се редукује на неопходни минимум, нико више не пази како пише. Млади имају сад добре рачунаре, али и даље пишу ошишаном латиницом, ј*** се њима за језик, разумеће га онај коме је то намењено.

Навигација

[0] Списак порука

[#] Следећа страница

[*] Претходна страница

Пређи на пуно издање